Dimarts, 20 febrer 2024
IniciESPORT ADAPTATCatalunya s'enfronta a Cantàbria i Màlaga en la gran final del XIX...

Catalunya s’enfronta a Cantàbria i Màlaga en la gran final del XIX Campionat d’Espanya d’escacs per a cecs

Es disputa del 22 al 26 de setembre a l’Hotel Deloix Aqua Center de Benidorm

tauler d'escacs per a cecs
Tant el tauler com les peçes de l’escac estan adaptats per les persones cegues // Foto: ONCE Catalunya

Quatre escaquistes cecs de Catalunya participen, des d’ahir, a la gran final del XIX Campionat d’Espanya per equips d’escacs organitzat per la Federació Espanyola d’Esports per a Cecs (FEDC). Gavril Draghici, Alberto Olivera, Enrique López i Josep San Isidoro són els encarregats de representar a Catalunya en una disputada final que es celebra a l’Hotel Deloix Aqua Center de Benidorm.

La final del campionat compta amb 3 equips (Cantàbria, Catalunya i Màlaga) dels 13 que van iniciar el torneig. Els equips estan formats per quatre jugadors titulars, amb un jugador suplent.

Les dues rondes prèvies a la final es van disputar de manera virtual, en un format híbrid. Les partides es van jugar de manera totalment online, però els membres de cada equip es van reunir, presencialment, a la seu de la seva federació per poder dur a terme les rondes classificatòries.

El torneig es disputa pel sistema lliga a doble volta, on abans de començar el campionat s’ha fet un sorteig per decidir l’ordre dels aparellaments. A cada una de les trobades el resultat serà de 2 punts per la victòria, 1 punt per les taules i 0 punts per la derrota i tindrà un ritme de joc de 90 minuts més 30 segons d’afegit per moviment.

Mesures sanitaries contra la Covid

La final del campionat es desenvoluparà sota un estricte protocol sanitari per evitar qualsevol tipus de contagi per la Covid-19. Els jugadors participants s’han realitzat test serològics previs al viatge, i hauran de portar mascareta en tot moment alhora de guardar la distància de seguretat.

Els escacs, un dels esports més integradors

Els escacs és un esport de llarga tradició entre les persones amb discapacitat visual, per la seva facilitat per ser practicat de forma integrada en les competicions amb persones vidents.

Per a la pràctica dels escacs, els cecs necessiten només algunes adaptacions al material de joc. Per exemple, el tauler té els quadres negres lleugerament més alts que els blancs per fer-los diferents al tacte. A més, les peces negres porten, a la part superior, una protuberància que les distingeix de les blanques.

Cada casella del tauler té un orifici al centre, en el qual s’insereixen les peces a través d’un petit plançó que aquestes tenen en la seva part inferior. Mitjançant aquest sistema, les mans del jugador poden tocar totes les peces sense enderrocar-les.

Les partides entre escaquistes cecs es juguen en dos taulers. Cadascun dels jugadors mou les peces al seu tauler de manera que, al tocar-les, no molesti ni sigui molestat pel seu contrari. Els rellotges d’escacs disposen d’un mecanisme de veu amb auriculars per accedir al temps de joc.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content