21.4 C
Barcelona
Dimecres, 8 juliol, 2020

Catalunya referma el seu compromís per l’atenció comunitària en l’àmbit de la salut mental

Recomanats

El Procicat aprova el Pla sectorial de represa de la normalitat en l’àmbit residencial

El Procicat ha aprovat el Pla sectorial de represa de la normalitat...

Dincat veu inacceptable el retard en els pagaments a les entitats socials anunciat pel Govern

El sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya s’ha sumat avui a...
catalunya-aposta-atencio-comunitaria-dia-salut-mental
La consellera Vergés amb membres de l’Associació DSAS // Foto: gencat

Com cada 10 d’octubre, avui s’ha commemorat el Dia Mundial de la Salut Mental, una data que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) enguany ha dedicat a la prevenció del suïcidi, que considera un problema de salut pública de primera magnitud. De fet, està augmentant la mortalitat per aquesta causa al món i esdevé la segona causa de defunció entre els joves entre 15 i 24 anys.

A Catalunya, l’any 2017 hi va haver 495 morts per suïcidi, el que representa una de les taxes més baixes d’Europa: en concret, una taxa de 6,6 per cada 100.000 habitants, amb diferències significatives per sexe (9,9 en homes i 3,3 en dones). Aquesta taxa és més baixa que la de l’Estat espanyol (7,7) i la d’Europa (10,3), però no obstant això, per a la consellera de Salut, Alba Vergés, això “no atura el nostre combat contra aquesta problemàtica perquè cada persona compta”.

Vergés ho ha assegurat en una intervenció al Parlament de Catalunya, en què la titular de Salut ha reiterat que l’atenció a la salut mental i les addicions són una prioritat per al Departament de Salut, com ho demostra el fet que aquesta estratègia hagi anat acompanyada de l’increment pressupostari més gran de la història, amb una inversió addicional de 70 milions l’any 2017.

La consellera Vergés també ha reconegut la feina dels professionals que fa anys que es dediquen a l’àmbit de la salut mental i que, entre d’altres, fa cinc anys van impulsar la implantació del Codi Risc Suïcidi a Catalunya, plenament consolidat al 2016.

Els resultats del Codi Risc Suïcidi

El Codi Risc Suïcidi té un triple objectiu: disminuir la mortalitat per suïcidi, augmentar la supervivència de la població atesa per conducta suïcida i prevenir la repetició de temptatives. La consellera Vergés ha recordat que amb aquest programa Catalunya “és referent a tota Europa en desenvolupar polítiques preventives del suïcidi”, que són cada vegada més prioritàries en les polítiques internacionals de salut.

Des de la posada en marxa del Codi, l’any 2014, s’han inclòs al seu registre –pioner a l’àmbit internacional–, fins a 12.596 persones, que han fet un total de 14.759 episodis de conducta suïcida. D’aquestes, el 87,9% ha realitzat un sol episodi d’intent autolític gràcies, entre d’altres, al seguiment exhaustiu posterior.

La consellera ha enumerat algunes de les actuacions que es duen a terme per assolir aquests resultats, com impulsar la prevenció i millora de la detecció precoç (amb un paper cada vegada més fonamental de l’atenció primària i de l’àmbit escolar), fer una atenció més proactiva, fer seguiment integral i longitudinal i millorar la comunicació entre els actors (per exemple, amb el telèfon 061 CatSalut Respon).

Alhora, s’ataquen els principals factors de risc que desencadenen el primer episodi de suïcidi: el trastorn mental (amb la depressió com a primera causa), el consum o dependència d’alcohol i drogues, o esdeveniments vitals estressants. En aquest darrer sentit, la consellera ha posat en valor la importància que a les persones amb trastorns mentals no els acompanyi només el sistema de salut, sinó també la comunitat. “Per això potenciem l’atenció comunitària, que contempli els determinants socials i tracti les persones en tot el seu conjunt, perquè així es recuperen abans i millor”, ha dit Vergés abans d’indicar que ja només un 13,5% de les persones són hospitalitzades després de l’intent de suïcidi, mentre que més del 86% són ja ateses en l’àmbit comunitari.

“Una comunitat que promogui la salut mental i l’atenció a la població amb especial risc o vulnerabilitat és imprescindible per garantir la inclusió social, l’equitat i la igualtat d’oportunitat”, ha dit Vergés. “Només així aconseguim que la gent que està passant per un mal moment no estigui sola”, ha conclòs.

Després de la seva intervenció al Parlament, a la tarda la consellera s’ha reunit amb representants de Després del Suïcidi – Associació de Supervivents (DSAS), una entitat dedicada a donar suport en el dol a supervivents a la mort per suïcidi; i amb el doctor Diego Palao, cap del Servei de Salut Mental del Parc Tauli, un dels hospitals referents en Codi Risc Suïcidi.

- Advertisement -

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat -

NEWSLETTER

Subscriu-te per estar al dia de les últimes notícies, ofertes i anuncis exclusius

Últimes notícies

Finestrelles envia àpats solidaris a domicili en benefici de la discapacitat intel·lectual

La Fundació Finestrelles juntament amb el xef Ezequiel Devoto del Restaurant Olivos...

El Mulla’t per l’Esclerosi Múltiple combina enguany el format online i el presencial

https://www.youtube.com/watch?v=5FWw_zWPD2Y&feature=emb_logo El proper 12 de juliol arriba una nova edició del Mulla’t per l’Esclerosi Múltiple, que enguany...

S’amplia el termini per complir amb les activitats subvencionades a càrrec de l’IRPF

Les entitats que impulsen activitats subvencionades amb càrrec a l’assignació tributària del 0,7% de l’IRPF, en l’àmbit...

Sèrie de vídeos del Grup TEB amb testimonis de persones amb discapacitat durant la pandèmia

https://www.youtube.com/watch?v=EOBn423sl2k&t=8s El Grup Cooperatiu TEB ha elaborat un sèrie de vídeos sota el títol  “Des d’una altra...

Violeta Richart guanya el premi literari Roc Boronat d’ONCE Catalunya amb la novel·la ‘Y’

L’escriptora Violeta Richart ha estat la guanyadora de la XXII edició del premi literari Roc Boronat que...
- Advertisement -

també pot interessar-te

- Advertisement -