Dilluns, 17 març 2025
IniciDESTACADESCatalunya obté el traspàs de l’Ingrés Mínim Vital que gestionarà juntament amb...

Catalunya obté el traspàs de l’Ingrés Mínim Vital que gestionarà juntament amb la Renda Garantida de Ciutadania

Un acord històric signat aquest matí permet a la Generalitat gestionar de manera integral les prestacions socials per millorar l’eficàcia i arribar a més persones vulnerables

catalunya obté el traspàs de l'ingrés mínim vital
D’esquerra a dreta Elma Saiz Delgado, Pedro Sánchez, Pere Aragonès i Carles Campuzano // Foto: Generalitat de Catalunya

Aquest matí, el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, i la ministra Elma Saiz Delgado, han signat un conveni històric al Palau de la Generalitat que permetrà a Catalunya gestionar de manera integral l’Ingrés Mínim Vital (IMV) juntament amb la Renda Garantida de Ciutadania (RGC). Aquest acord ha estat presidit pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, marcant un pas significatiu en la lluita contra la pobresa a Catalunya.

Simplificació administrativa i beneficis socials

L’acord implica que la Generalitat serà la primera administració de règim comú a gestionar aquesta prestació no contributiva, fet que simplificarà notablement els tràmits administratius per als ciutadans. La integració de l’IMV amb la RGC permetrà una finestreta única, facilitant així els processos de sol·licitud i gestió de les dues prestacions. Aquesta iniciativa ajudarà a eliminar la complexitat burocràtica existent fins ara, on les prestacions depenien de dues administracions diferents.

Segons Carles Campuzano, aquesta integració té com a objectiu principal millorar la lluita contra la pobresa, especialment la infantil i severa, i incrementar l’eficàcia dels recursos destinats a aquest àmbit. Actualment, moltes persones amb dret a l’IMV no el demanen perquè ja reben la RGC, però amb la gestió conjunta es preveu incrementar el nombre de beneficiaris i, per tant, una part dels recursos que paga la Generalitat seran assumits per l’Estat, alliberant fins a 150 milions d’euros per a la lluita contra la pobresa en el proper exercici.

- PUBLICITAT -

“És una batalla que hem mantingut durant molt de temps. Fem un pas molt important per reforçar la capacitat d’intervenció de la Generalitat en l’àmbit de la seguretat social. Tenim un repte, Catalunya ha de poder gestionar el conjunt del sistema de la Seguretat Social per garantir els drets de la ciutadania de forma més efectiva i el traspàs d’una de les seves prestacions com és l’IMV és un pas més en aquesta direcció”, ha explicat Campuzano.

La Generalitat planeja reinvertir aquests recursos en diverses àrees clau: ampliació de la Renda Garantida de Ciutadania per fer-la compatible amb ajuts d’habitatge, suport a famílies amb infants, millora de la inserció laboral i atenció a famílies en situació de pobresa severa. Aquest acord respon a una demanda històrica del Govern català i del Departament de Drets Socials, que des de l’inici de l’IMV han advocat per una gestió autonòmica de la prestació per garantir una intervenció més efectiva. “Una finestreta única facilita les gestions a la ciutadania a l’hora de tramitar les dues prestacions”, ha apuntat Carles Campuzano.

Col·laboració i coordinació

El conveni també estableix un marc de col·laboració entre la Generalitat i l’Estat, on la primera gestionarà i supervisarà la prestació, mentre que l’Estat en mantindrà la gestió pressupostària i els criteris normatius. Es crearan estratègies d’inclusió per als beneficiaris de l’IMV mitjançant un Pla anual d’itineraris d’inclusió i es constituirà una Comissió de Coordinació i 

L’assumpció de les funcions per part de la Generalitat es farà efectiva en un termini de dos mesos i la duració de l’acord serà indefinida. La Generalitat serà compensada per la seva tasca de gestió amb 2.817.547 euros per a l’any en curs, amb una actualització anual en funció de les retribucions del personal funcionari.

Amb aquest acord, Catalunya fa un pas important cap a una gestió més autònoma i eficaç de les prestacions socials, amb l’objectiu de garantir els drets de la ciutadania i millorar la lluita contra la pobresa a la regió.

El Tercer Sector Social celebra el traspàs però reclama accelerar els tràmits

En un comunicat emès avui, la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, que representa a més de 3.000 entitats socials catalanes, ha celebrat el traspàs de la gestió de l’Ingrés Mínim Vital (IMV) a la Generalitat. No obstant això, l’organisme ha expressat la seva preocupació pel retard en la implementació d’aquest acord i ha exigit un ritme més accelerat i mesures més ambicioses per a garantir una protecció social efectiva a les persones més vulnerables.

La Taula considera que la gestió unificada de l’IMV i la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) representa un pas positiu, però adverteix que no n’hi ha prou. S’ha de treballar per a harmonitzar els criteris d’accés a ambdues prestacions, simplificar els tràmits burocràtics i reduir considerablement els actuals temps d’espera, que poden arribar a 141 dies per a l’IMV.

A més, l’organisme reclama que el traspàs es converteixi en una oportunitat per a ampliar la cobertura de l’IMV, que a Catalunya té una de les xifres més baixes de l’Estat, amb només un 8,6% de la població beneficiària. Això es podria aconseguir destinant els recursos estatals de l’IMV a augmentar la quantia i la cobertura de la RGC, especialment per a col·lectius en situació d’extrema vulnerabilitat que actualment no hi tenen accés.

La Taula del Tercer Sector Social també subratlla la importància de la participació activa de les entitats socials en el seguiment del traspàs i en el desplegament de les dues prestacions. El seu coneixement de la realitat territorial i les necessitats de les persones és crucial per a garantir una gestió eficient i efectiva.

En aquest sentit, l’organisme urgeix el Govern en funcions a accelerar al màxim els terminis del traspàs i demana al futur executiu que estableixi com a prioritat la implementació de l’acord en els seus primers 100 dies de mandat. Així mateix, exigeix al Parlament que reprengui de manera urgent la tramitació de la Proposició de llei de modificació de la RGC, que va quedar paralitzada amb la convocatòria d’eleccions.

L’objectiu final, segons la Taula del Tercer Sector Social, és reduir la bossa de pobresa severa a Catalunya, que actualment afecta el 8,9% de la població catalana. La plena implementació del traspàs de l’IMV, juntament amb mesures més ambicioses i la participació activa de les entitats socials, pot ser un pas important en la direcció correcta.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES