
Catalunya ha fet un pas decidit en la lluita contra el suïcidi amb la implementació del Pla de prevenció del suïcidi de Catalunya 2021-2025 (PLAPRESC). Aquest pla, que compta amb la participació activa de diversos departaments del Govern i agents socials, té com a objectiu doble: reduir en més d’un 15% la taxa de temptatives i morts per suïcidi per al 2030 i disminuir l’estigma social que envolta aquesta problemàtica.
Un dels pilars fonamentals del PLAPRESC és la Taula de Prevenció del Suïcidi (TPRS) del 061 Salut Respon, un servei telefònic d’atenció especialitzada i resolutiva que ha demostrat ser una eina clau en la prevenció del suïcidi. En els seus dos anys de funcionament, la TPRS ha atès més de 23.000 consultes, el 84% de les quals s’han resolt telefònicament evitant la derivació a un centre sanitari o l’activació de recursos domiciliaris.
Un model d’atenció únic a Europa
La TPRS compta amb un equip de prop de 70 professionals sanitaris especialitzats en salut mental que ofereixen atenció telefònica les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any. Aquesta característica, juntament amb la integració al sistema de salut de Catalunya, que permet als professionals sanitaris accedir a la història clínica del pacient, converteix la TPRS en un model d’atenció únic a Europa.
Els resultats obtinguts fins ara avalen l’eficàcia del PLAPRESC. En el primer semestre de 2024, la TPRS ha atès més de 6.500 consultes, amb un increment del 16% respecte al mateix període de l’any anterior. A més, s’ha activat el Codi Risc Suïcidi (CRS) en 3.893 casos a l’alta dels serveis d’urgències de la xarxa hospitalària pública, informant de la necessitat d’un seguiment proactiu per part del Centre de Salut Mental (CSM).
El Govern de Catalunya també ha posat en marxa altres iniciatives per a complementar la tasca de la TPRS i abordar la prevenció del suïcidi des de diversos angles. Entre aquestes iniciatives destaquen:
- La creació de l’Observatori de Prevenció del Suïcidi de Catalunya (OPSCat), una eina pública que recull, analitza i difon coneixement sobre la conducta suïcida a Catalunya.
- L’elaboració de quatre guies per a l’abordatge de la conducta suïcida i les autolesions no suïcides en diferents àmbits: centres educatius, universitats, centres penitenciaris d’adults i centres de menors tutelats.
- La formació de professionals en la detecció i prevenció del suïcidi, incloent-hi cossos de seguretat, professionals d’atenció a la infància i la joventut, d’habitatge i de centres d’atenció i seguiment a les drogodependències (CAS).
- El desenvolupament de programes d’atenció a la postvenció per a familiars i supervivents d’una mort per suïcidi.
- Campanyes de sensibilització ciutadana per a fomentar la detecció precoç i l’atenció a les persones amb risc de suïcidi, com ara la campanya “No el deixis caure en el pou del suïcidi” i el xat d’acompanyament emocional “Obro feel”.
En definitiva, Catalunya està fent una aposta decidida per la prevenció del suïcidi amb un pla integral que aborda la problemàtica des de diversos vessants i amb la implicació de tots els actors socials. Els resultats obtinguts fins ara són esperançadors, però cal seguir treballant per a continuar