Dilluns, 19 abril 2021
spot_img
IniciInclusió LaboralCarles Campuzano posa en valor el model dels Centres Especials de Treball...

Carles Campuzano posa en valor el model dels Centres Especials de Treball davant el Comitè de Nacions Unides

El director de Dincat va intervenir dimecres en una sessió del Comitè de Drets de les Persones amb Discapacitat

carles campuzano dincat onu
Carles Campuzano durant la seva intervenció online a la Comissió de Nacions Unides // Foto: Dincat

El director de Dincat, Carles Campuzano va participar dimecres -en representació de la pròpia Dincat i AMMFEINA– en una sessió del Comitè de Drets de les Persones amb Discapacitat de Nacions Unides sobre Bones pràctiques i el dret al treball de les persones amb discapacitat. 

Banner Aflorem 300x600_3

En la primera part de la seva intervenció, va posar en valor el paper de les entitats socials en aquest àmbit, que han estat fruit de la iniciativa de les famílies de persones amb discapacitat i o problemes de salut mental, i de les pròpies persones.

“A Catalunya”, va dir, “des de fa ja prop de 30 anys, hi ha hagut una aposta molt clara per crear ocupació digna i remunerat per a les persones amb discapacitat intel·lectual. L’aposta no ha estat derivar a serveis assistencials a aquestes persones, sinó facilitar l’ocupació d’aquestes persones”.

El director de Dincat va explicar que ”el principal instrument de la seva ocupació han estat el dels Centres Especials de Treball. Prop de 10 mil persones amb discapacitat intel·lectual o problemes de salut mental a Catalunya treballen en aquests centres. I tot això en un context d’un mercat de treball q és especialment negatiu per a aquest col·lectiu. Si el col·lectiu de les persones amb discapacitat en general pateix de manera molt dura el problema de la desocupació, el col·lectiu de les persones amb discapacitat intel·lectual el rep encara amb més duresa”.

ARC Soluciones publi

Campuzano va aprofitar la seva intervenció per posar també en valor el paper dels Centres Especials de Treball. “En aquest sentit, el Centre Especial de Treball sense ànim de lucre, especialment orientat a atendre i generar oportunitats d’ocupació per a les persones amb discapacitat intel·lectual i amb problemes de salut mental, ha demostrat ser un bon instrument per garantir aquest dret a l’ocupació. Es tracta d’un mecanisme obert, inclusiu i accessible en la lògica del que preveu la Convenció en el seu article 27.”, va dir.  “Els centres especials d’ocupació no tenen una finalitat en ells mateixos, sinó q són útils per a garantir el dret a la feina en aquest context d’acompanyament al llarg cicle vital de les persones. A més, tenen una forta implementació territorial, són presents en el conjunt de la geografia catalana i, per tant, generen, també en l’àmbit rural, oportunitats a l’ocupació. A més, són organitzacions sense ànim de lucre, promogudes per famílies i les mateixes persones amb discapacitat, que reinverteixen el conjunt dels seus beneficis en la pròpia activitat”, va afegir Carles Campuzano.

Les necessitats dels CETS

Després d’explicar el model dels Centres Especials de Treball, el representant de Dincat i AMMFEINA va fer referència a les necessitats d’aquests centres. “Aquest model necessita ser reforçat, necessita reforçar-se en matèria de formació. En aquest sentit, les modalitats de formació dual, de la combinació d’ocupació amb formació, són una gran oportunitat per al sector per als propers anys. Es necessita equiparar els suports públics entre el mercat protegit que representen els centres especials d’ocupació i l’empresa ordinària”, va reblar.

Finalment, Campuzano va parlar dels reptes en l’àmbit de l’ocupació de les persones amb discapacitat. “Aquest és un sector que ha de fer front també als reptes tecnològics i als reptes de la transició energètica. És un sector que per garantir el dret a treball de les persones amb discapacitat intel·lectual i amb problemes de salut mental necessita també millorar la seva competitivitat i la seva capacitat d’abordar els nous reptes que planteja l’economia al segle XXI”, va concloure.

OFERTA 5è ANIVERSARI !!!

SUBSCRIU-TE A LA NEWSLETTER DIÀRIA PER NOMÉS 7,99€ L'ANY

Necessitem la teva col·laboració per seguir fent un periodisme de qualitat que respecti i doni visibilitat a les persones amb diversitat funcional

Redacció/Fonts
Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES