
Tots els agents de la discapacitat de les Terres de Lleida s’han unit per llançar avui, Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, la campanya “Compta amb mi – No som invisibles” amb testimonis que parlen de com les persones i el col·lectiu ha viscut la pandèmia de la Covid i els seus efectes.
La campanya també reclama accions públiques per revertir la invisibilitat de les persones amb discapacitat, que s’ha accentuat durant aquest temps de pandèmia amb més situacions discriminatòries, com per exemple la prohibició als usuaris de serveis residencials de sortir al carrer sense cap motiu justificable, o persones amb discapacitat increpades durant les seves passejades terapèutiques.
En aquest context, les administracions i institucions no han acompanyat suficientment el col·lectiu amb polítiques i recursos, un fet que ha provocat que les persones i les entitats se sentin oblidades i desemparades en alguns moments, així com les seves famílies i els equips i professionals d’atenció directa. La sobrecàrrega econòmica, física i emocional han estat punts molt difícils de gestionar. Per tot això, les persones amb discapacitat demanen una participació directa i activa per a definir polítiques públiques i socials que solucionin aquest oblit.
La pandèmia a les Terres de Lleida
La pandèmia ha fet evidents tots els riscos d’un model d’atenció mancat d’una integració social i sanitària real. De la mateixa manera, també ha posat de manifest la necessitat de cuidar el benestar emocional de les persones i la seva salut mental. Les persones amb discapacitat, les entitats i les federacions del sector a les Terres de Lleida consideren que per garantir la igualtat en l’atenció a totes les persones, cal fer front a aquesta necessitat i vincular-la a un model de proximitat que posi a les persones en el centre com a subjectes de ple dret. Aquest model hauria de lluitar també contra la bretxa digital, l’aïllament social, al mateix temps que garantir l’accés real als recursos.
D’altra banda, el sector també reclama majors suports per a la promoció de l’autonomia i per enfortir el model de vida independent, així com protocols específics, clars i dignes tant per als serveis residencials i d’atenció diürna com també per les escoles i altres serveis.
Per últim, les persones, entitats i federacions del sector de la discapacitat de les Terres de Lleida reclama més recursos per enfortir i recuperar un sector que suporta des de fa anys un infrafinançament crònic dels serveis que està posant en perill la qualitat d’atenció a les persones.
Les entitats organitzadores de la campanya reivindicativa son: Federació ALLEM, ECOM, DOWN LLEIDA, FEPCCAT, FESALUT, ONCE Lleida i Salut Mental Catalunya – Coordinadora Terres de Lleida.