Dissabte, 7 setembre 2024
IniciDRETS i JUSTÍCIACampanya del CERMI per explicar els mecanismes independents de seguiment de la...

Campanya del CERMI per explicar els mecanismes independents de seguiment de la Convenció de l’ONU sobre discapacitat

Elabora un document detallat per sensibilitzar i educar sobre els mecanismes de seguiment de la Convenció Internacional dels Drets de les Persones amb Discapacitat, amb èmfasi en la independència i inclusió

Campanya del CERMI per explicar els mecanismes independents de seguiment de la Convenció de l'ONU sobre discapacitat
Portada del fullet publicat per l’entitat // Foto: CERMI

El Comitè Espanyol Representant de Persones amb Discapacitat (CERMI) ha publicat un document explicatiu que detalla què són i com funcionen els mecanismes independents de seguiment (MIS) de la Convenció de l’ONU sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat. Aquesta iniciativa forma part d’una campanya de formació i difusió dirigida als grups d’interès de persones amb discapacitat per tal de fer més conegut i accessible aquest tractat internacional de drets humans.

L’objectiu de la campanya del CERMI és que la Convenció sigui una eina útil per defensar els drets de les persones amb discapacitat en cas de violacions o vulneracions. El fullet publicat per l’entitat explica de manera accessible la funció i l’abast dels MIS, detallant què és un mecanisme independent de seguiment, com funcionen en l’àmbit dels drets humans, i quins requisits han de complir. Un aspecte clau que es subratlla és la necessitat que aquests mecanismes siguin independents i assegurin la pluralitat i participació de les persones amb discapacitat i les seves organitzacions representatives.

El document també destaca la importància de la independència dels MIS segons els paràmetres de l’ONU, especificant que aquesta independència ha de ser funcional, financera i substantiva. A més, dedica un apartat a la diversitat i inclusió de les persones amb discapacitat dins aquests mecanismes, remarcant que les dones amb discapacitat han d’estar representades en el lideratge i que s’ha de facilitar la participació de nens amb discapacitat i persones amb discapacitats complexes.

Les funcions dels MIS, segons el document, inclouen promoure, protegir i supervisar els drets de les persones amb discapacitat a escala nacional. Aquesta supervisió es realitza mitjançant l’ús d’indicadors de drets humans, la qual cosa permet millorar la funció de monitoratge de la Convenció. Els MIS han d’estendre la seva supervisió a les accions i omissions tant de les entitats públiques com privades.

La participació de les persones amb discapacitat en els MIS és un altre punt tractat al fullet, indicant que aquesta participació ha de ser significativa i diversa. El document també aborda la relació entre els MIS i el Comitè de la ONU, assenyalant que es recolzen mútuament per garantir que els Estats promoguin i protegeixin els drets de les persones amb discapacitat.

Una secció del document es dedica a explicar les diferències entre els MIS i altres mecanismes nacionals. Els mecanismes nacionals per a la presentació d’informes i seguiment són entitats públiques dins de l’estructura governamental, mentre que els mecanismes independents de seguiment operen de manera autònoma.

A Espanya, els mecanismes independents de seguiment de la Convenció són el CERMI i el Defensor del Poble. El document detalla les funcions que compleixen i com porten a terme aquesta tasca. Concretament, el CERMI articula la seva funció mitjançant una delegació permanent de drets humans i per la Convenció, així com un Comitè de suport que, com a instància experta, està obert a la societat civil i dona suport i assistència al CERMI en aquesta labor.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES