24.3 C
Barcelona
Divendres, 29maig 2020

Barcelona celebra 40 anys de compromís amb la integració social de les persones amb diversitat funcional

També has de llegir...

Un informe del CERMI recull la vulneració dels drets humans de les persones amb discapacitat a Catalunya

L'informe fa referència a la segona activitat de la Guàrdia Urbana // Foto: Ajuntament de Barcelona El Comitè...

Més facilitats de les persones amb discapacitat per accedir als ajuts per pagar el lloguer

La COVID-19 està afectant també al pagament dels lloguers d'habitatges // Foto: Wikimedia Commons La Generalitat de Catalunya...

COCARMI preocupat perquè es pugui retallar la dotació d’atenció a persones amb discapacitat

Una persona amb discapacitat pujant a un taxi adaptat // Foto: Arxiu El president del Comitè Català de...

El Govern destina més de 9M€ a projectes d’inserció laboral de persones amb discapacitat

Les persones amb discapacitat són un col·lectiu de difícil inserció laboral // Foto: UAB.cat El Departament de Treball,...
barcelona-40-anys-compromís-integració-social-persones-diversitat-funcional

L’Ajuntament de Barcelona mostra el seu compromís amb la integració social de les persones amb diversitat funcional ja des del 1799, quan cedeix una part del Saló de Cent per fer-hi una aula educativa per a infants sords i fent-se càrrec de les despeses. Neix a l’Estat espanyol la primera experiència educativa per persones sordes promoguda per una administració.

A partir d’aquest primer gest, l’Ajuntament engega diferents projectes vinculats a l’educació d’infants amb sordesa, ceguesa i discapacitat però és el 1979, fa 40 anys, quan es creen dos “Patronats Municipals, de Disminuïts Psíquics i de Disminuïts Físics”; l’origen del que avui coneixem com l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat. Amb la creació dels dos Patronats,  l’Ajuntament dona resposta a la lluita i la reivindicació de les entitats, de les persones amb discapacitat de la ciutat i les seves famílies.

Els següents trenta anys destaquen per l’impuls que dona l’Ajuntament a la creació de serveis d’atenció a les persones amb discapacitat i a la realització de projectes i programes d’inclusió en àmbits com l’educació, la cultura i l’esport i d’accessibilitat en àmbits com l’urbanisme, el transport i la mobilitat. Al mateix temps, promou la recerca, la sensibilització ciutadana i la participació, de  la mà dels avenços legals en la garantia de drets a nivell local, autonòmic, nacional i internacional.

La celebració dels Jocs Paralímpics, el 1992, i del Fòrum de les Cultures, el 2004, són dos moments àlgids que donen la gran embranzida a l’accessibilitat urbanística i comunicativa a tota la ciutat.

Els darrers 10 anys, donant compliment a la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, l’Ajuntament promou polítiques públiques de garantia de drets i d’impuls de l’autonomia i la vida independent de les persones amb discapacitat. D’aquesta manera s’allunya decididament del model d’atenció mèdic-rehabilitador que havia prevalgut fins el moment.

La transversalitat, la cooperació amb les entitats i la innovació social marquen ara la manera de treballar,  augmentant de manera significativa les accions de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat i el seu impacte en la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat i en la igualtat de drets. Transversalitat per incorporar la mirada sobre accessibilitat a tots els departaments, les polítiques i les accions de l’Ajuntament, a través també de projectes singulars com L’hort al terrat, el Banc del Moviment i el Comerç accessible. Treball en xarxa per generar coneixement compartit i espais de participació efectiva amb les entitats d’acció social i les persones amb discapacitat de la ciutat, amb la creació, entre altres, de la Xarxa per a la Inclusió Laboral, la Xarxa d’Accessibilitat i Vida Independent i la Xarxa BCN per al desenvolupament infantil i l’atenció precoç. Innovació social per a millorar el coneixement i les respostes a les diverses necessitats d’accessibilitat i d’inclusió, amb iniciatives com el Projecte Quioscos d’emprenedoria social i l’aprovació del Model del Servei d’Assistència Municipal (SAP-BCN) i el Model ‘Creixem: dels Centres de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç’.

El maig del 2017 s’aprova la mesura de govern per l’elaboració del Pla d’Accessibilitat Universal de Barcelona 2018-2026 que defineix l’itinerari per fer de Barcelona una ciutat 100% accessible i 100% inclusiva per totes les persones que hi viuen, una ciutat que és garantia de drets per a tothom i que és referent mundial de la igualtat i l’accessibilitat universal.

Celebrem aquests 40 anys treballant per l’accessibilitat, la inclusió i la diversitat, celebrem que Barcelona ja és una de les ciutats més accessibles d’Europa i també que reafirmem el nostre compromís de seguir impulsant la garantia plena de drets dels veïnes i veïnes amb diversitat funcional de la ciutat.

Institut Muncipal de les Persones amb DiscapacitatAjuntament de Barcelona

- Advertisement -

Articles relacionats

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Advertisement -

Últimes notícies

Les entitats de malalties neuromusculars demanen que no es retallin les subvencions del 0,7% de l’IRPF

Concentració amb motiu del Dia Mundial de les Malalties Neuromusculars // Foto: Federació ASEM La Federació Espanyola de...

La xarxa de salut mental reclama un desconfinament que garanteixi els suports per a tothom

La xarxa de salut mental reclama una desescalada amb garanties per a tothom // Foto: Salut Mental Catalunya

Tornen els #DirectesFCEDF durant el mes de juny amb Susana Rodríguez, jugadora de pàdel adaptat

El proper dijous 4 de juny a les 19h comença una nova edició dels #DirectesFCEDF, una iniciativa...

Acaben les obres de millora d’accessibilitat del cementiri de la Batllòria a Sant Celoni

L’Ajuntament de Sant Celoni ha finalitzat aquesta setmana les obres d’arranjament de la part antiga del cementiri...

La Generalitat declara Special Olympics Catalunya com a Entitat d’Utilitat Pública

L'enitat treballa per la inclusió de les persones amb discapacitat intel·lectual // Foto: Special Olympics Catalunya La Generalitat...