Dijous, 7 desembre 2023
- PUBLICITAT -spot_img
IniciRECERCA I TECNOLOGIAAspid i Guttmann busquen persones amb discapacitat per identificar les barreres que...

Aspid i Guttmann busquen persones amb discapacitat per identificar les barreres que limiten la seva participació social

El projecte 'Participa' es va presentar dimarts als socis de l’entitat lleidatana

campanya 25N diba
presentació del projecte 'Participa' a Lleida
El projecte es va presentar dimarts als socis de l’entitat lleidatana // Foto: Aspid

Dimarts es va presentar als socis d’Aspid el projecte de recerca social ‘Participa’ de l’Institut Guttmann, i amb el que l’entitat col·labora a Lleida. ‘Participa’ necessita la participació de com a mínim un miler de persones voluntàries amb discapacitat per identificar les barreres i els facilitadors amb els quals es troben diàriament les persones amb discapacitat a l’hora de participar en la societat.

El projecte està obert a totes les persones majors d’edat de l’Estat espanyol i d’Andorra que tinguin una discapacitat, així com a persones amb una discapacitat que participin mitjançant una figura de suport, com un familiar, assistent personal, amic, etc.

cançons que acaben en fade out

Els participants rebran en format online un seguit de qüestionaris que abastaran diferents aspectes que determinen la seva participació: mobilitat, habitatge, lleure, ocupació, relacions personals… A més, disposaran d’un fòrum on compartir els seus dubtes i experiències. Les dades s’analitzaran i posaran a disposició d’entitats i organismes públics, així com de la societat en general, per poder generar canvis basats en les necessitats de les persones amb discapacitat.

El treball, que pretén generar evidència científica per impulsar actituds i canvis socials basats en les necessitats reals de les persones amb discapacitat, es posarà a disposició d’entitats, organismes públics i la societat en general.

Campanya 25N Diputació de Barcelona

Josep Maria Ramírez, director de l’Institut Guttmann, explica que “l’estudi parteix de la necessitat de rebutjar una visió de la discapacitat des d’una perspectiva únicament mèdic-rehabilitadora, encara molt estereotipada i inútil per a una societat inclusiva i equitativa com la que pretenem. El principal objectiu de la rehabilitació, més enllà d’aconseguir la major autonomia funcional possible, ha de ser l’apoderament de la persona, la confiança en les seves possibilitats i el desenvolupament d’una vida activa, participativa, de qualitat i d’acord amb el seu propi estil de vida i en equiparació d’oportunitats amb la resta de la societat”.

De la seva banda, Bibiana Bendicho, presidenta d’ASPID, ha explicat que “un projecte com aquest és important per l’alt interès del resultat que es pugui obtenir ja que, per molt que les persones amb discapacitat siguem coneixedores de les barreres i els elements facilitadors que ens genera el nostre entorn, no hem tingut mai a l’abast un estudi amb una evidencia científica, basat en les vivències de les pròpies persones”. Segons Bendicho, l’estudi pot aportar conclusions que es poden extreure a títol individual o del col·lectiu, però també  dona visibilitat a les persones i a les seves necessitats i genera sinèrgies entre persones, entitats,  administracions i tots els agents socials que siguin necessaris.

Bendicho considera que “actualment podem afirmar que dins de la societat ens troben amb certes dificultats i desigualtats, que vulneren els drets que se’ns van reconèixer en la Convenció de les Nacions Unides”. “És important per nosaltres promoure serveis i polítiques basades en les necessitats reals del nostre col·lectiu i posar la persona en el centre, ja que un dels objectius principals de la nostra entitat i que compartim amb Guttmann es la transformació social”, clou la presidenta d’ASPID.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content