ASPID commemora el Dia Nacional del Dany Cerebral Adquirit amb la projecció del film “Háblame de ti”

En un acte fet ahir a l’Ateneu Popular de Ponent a Lleida

dia-nacional-dany-cerebral-adquirit-aspid-film-hablame-de-ti
Moment de la lectura del manifest del Dia Nacional del Dany Cerebral Adquirit // Foto: ASPID

El Grup de Dany Cerebral d’ASPID va commemorar ahir el Dia Nacional del Dany Cerebral Adquirit amb la projecció del film Háblame de ti a l’Ateneu Popular de Ponent a Lleida. En el decurs de l’acte el grup es va fer la lectura d’un manifest de la Federació Espanyola de Dany Cerebral al qual s’ha adherit ASPID, en que es feien les demandes principals per part del sector d’afectats i famílies.

Háblame de ti (2018) és una comèdia francesa del director Hervé Mimran que narra les peripècies d’Alain Wapler, un home de negocis respectat i un orador brillant que un dia pateix un vessament cerebral que trenca amb la seva brillant carrera professional i li causa problemes profunds de parla i memòria.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

El Grup de Dany Cerebral Sobrevingut d’ASPID està format actualment per 14 persones que han patit de forma directa o indirecta les conseqüències d’aquesta patologia. Els seus membres es reuneixen periòdicament durant l’any per dur a terme accions de sensibilització.

El Dany Cerebral Sobrevingut en xifres

En l’àmbit de l’Estat espanyol hi ha més de 420.000 persones afectades pel Dany Cerebral Sobrevingut (unes 1.500 a Lleida). Les dues causes més freqüents són l’ictus, amb unes 200.000 persones, i els traumatismes cranioencefàlics, amb uns 50.000 pacients.

BANER_300X250

A l’Estat espanyol l’ictus és la primera causa de mortalitat entre les dones i la segona en els homes, segons dades del Grup d’Estudi de Malalties Cerebrovasculars de la Societat Espanyola de Neurologia. A Europa cada any es detecten uns 120.000 casos nous i moren 650.000 persones per aquesta causa, de les quals 40.000 de l’Estat espanyol. Extrapolant aquesta xifra en donaria que a la demarcació de Lleida, amb 427.208 habitants, es produeixen unes 370 defuncions anuals.

Quant als traumatismes cranioencefàlics, la seva incidència estimada se situa en 200 casos nous per 100.000 habitants, dels quals aproximadament un 10% són considerats greus, un 10% moderats i lleus el 80% restant.

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*