21.4 C
Barcelona
Diumenge, 12 juliol, 2020

Arrenca a Girona un projecte pioner per facilitar la gestió de decisions de les persones amb discapacitat

Recomanats

Les persones amb discapacitat que ho tinguin contraindicat no estan obligades a dur mascareta

A partir d’avui és obligatori a tot Catalunya l’ús de la mascareta...

El Procicat aprova el Pla sectorial de represa de la normalitat en l’àmbit residencial

El Procicat ha aprovat el Pla sectorial de represa de la normalitat...

projecte pioner i decide decisions persones discapacitat
Representants de les organitzacions europees que participen al projecte // Foto: Fundació Tutelar

La Fundació Tutelar de les Comarques Gironines arrenca aquesta setmana a Girona el projecte europeu “I Decide”, un treball que té com a primer objectiu potenciar les habilitats i oferir eines a les persones amb discapacitat intel·lectual o psicosocial per ajudar-les a decidir sobre tres àrees cabdals de la seva vida: les finances personals, els seus drets com a consumidors i els assumptes que afecten la seva salut i benestar. Aquest projecte, finançat amb gairebé 200.000 euros de fons europeus, està liderat per la fundació gironina i coparticipat per les organitzacions socials internacionals que l’entitat tutelar acull aquests dies a la seva seu: EASPD (Bèlgica), KVPS (Finlàndia), Social Care Training (Anglaterra) i Margarita Fundation (Grècia). Al mateix temps i com a segon objectiu, el projecte inclou dotar del coneixement, les competències i les eines necessàries als professionals de suport perquè puguin ajudar a les persones amb discapacitat a assolir l’aprenentatge.

“I Decide” s’emmarca en el treball nacional i internacional que la Fundació Tutelar de les Comarques Gironines està realitzant per avançar en el compliment de la Convenció Internacional dels Drets de les Persones amb Discapacitat, i concretament en el seu article 12, que diu que les persones amb discapacitat tenen dret a l’exercici de la seva capacitat jurídica, en igualtat de condicions que les demés, i a rebre suport per fer-ho.

El projecte “I Decide” tracta sobre com es pot utilitzar l’educació perquè les persones amb discapacitat intel·lectual o psicosocial puguin prendre les seves pròpies decisions i superar les dificultats amb que sovint es troben, deixant al final que terceres persones decideixin per ells. Segons ha explicat el director de la Fundació, Josep Maria Solé, es tracta que puguin decidir amb la màxima autonomia, “segons la seva voluntat i preferències i amb els suports adequats per evitar conflictes d’interessos i influències indegudes”.

El projecte es desplegarà a tres anys vista. L’any 2020 el grup de treball internacional, liderat per la fundació gironina, haurà d’haver desenvolupat la documentació  contrastada i de referència —actualment inexistent— sobre les bones pràctiques que

pugui haver-hi a nivell mundial en la matèria, una guia per a usuaris i famílies afectades i eines concretes per als professionals i personal de suport, així com els materials específics i adequats per a les persones amb discapacitat sobre els tres aspectes acordats (finances, drets i salut).

La Fundació Tutelar de les Comarques Gironines —l’organització tutelar amb major nombre de casos a Catalunya— té actius 834 càrrecs (1.439 casos totals des de l’any de la seva creació l’any 2013). D’aquests, tot i que encara 430 són tuteles, 302 ja són curateles i 27 són assistències (institució del Codi civil de Catalunya que permet que una persona amb disminució, no incapacitada de les seves capacitats físiques o psíquiques, pugui sol·licitar al jutjat el nomenament d’una persona o institució que l’assisteixi en la seva cura o la dels seus béns).

L’objectiu principal de l’entitat és defensar, donar suport, promocionar, desenvolupar i estendre els drets de les persones que pateixen malalties mentals, deficiències cognitives relacionades amb el procés d’envelliment o discapacitats intel·lectuals, al mateix temps que ajuda les persones a perseguir el seu benestar, assegurar la seva dignitat i preservar l’autonomia a través de la protecció legal i el suport social.

- Advertisement -

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat -
- Publicitat -

NEWSLETTER

Subscriu-te per estar al dia de les últimes notícies, ofertes i anuncis exclusius

Últimes notícies

Subvencions de l’Ajuntament de Tarragona per a projectes d’entitats en l’àmbit de la discapacitat

L’Ajuntament de Tarragona ha obert la convocatòria 2020 de concessió de subvencions...

AMPANS proclama els guanyadors del Premi d’Investigació i d’Innovació sobre discapacitat intel·lectual

Un projecte sobre l’autodeterminació de joves amb discapacitat intel·lectual, i el treball d’una escola d’educació especial per...

SITBIKE, un model únic de tricicle adaptat per a la pràctica de ciclisme de muntanya amb ànima pròpia

Campmajó te nom propi, en Lluís. Fa 35 anys que el ex-trialer apassionat de les bicis i...

Els catalans Òscar Onrubia i Jordi Ruiz convocats amb la selecció espanyola de BCR

Els catalans Òscar Onrubia (CB Las Rozas FDI) i Jordi Ruiz (Santo Stefano Sport, Itàlia), han estat...

El govern espanyol comença els tràmits per eliminar la figura de la incapacitació jurídica

El passat 7 de juliol el govern espanyol va anunciar que s’ha compromés a complir l’article...

també pot interessar-te

- Advertisement -