Antonio Guillén inicia un nou mandat al capdavant d’ECOM marcat per l’empoderament i els valors

Ha estat reelegit com a president a l’Assemblea General que s’ha celebrat aquest matí

antonio guillen mandat ecom empoderament valors
Antonio Guillén (esquerra) i Francesc Iglesias a l’Assemblea General // Foto: ECOM

Antonio Guillén seguirà quatre anys més al capdavant de Federació ECOM, després que ho hagi ratificat les seves entitats a l’Assemblea General que s’ha celebrat aquest matí. Guillén, que també es president del COCARMI, ha iniciat el seu nou mandat assegurant que “volem potenciar l’empoderament de les pròpies persones amb discapacitat perquè siguem nosaltres mateixes les qui el canvi per la igualtat, així com també la participació de les nostres entitats i les seves bases socials en les accions, presa de decisions i en la construcció d’un discurs col·lectiu”.

A part d’aquest propòsit, dins el programa d’aquesta nova Junta Directiva podríem dir continuïsta, per al nou mandat segueixen com qüestions prioritàries la defensa dels dret a la vida independent i a viure i participar dins la comunitat, i el dret a l’accessibilitat universal, com a eixos transversals per aconseguir la plena inclusió a la societat de les persones amb discapacitat física, així com el seu dret a una educació inclusiva, i al treball i l’oci inclusiu.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

Inclou també la voluntat d’impulsar dins la federació el treball amb perspectiva de gènere per donar visibilitat en primera persona a les dones i nenes amb discapacitat, posant en valor el seu paper en tots els àmbits de la vida així com la doble discriminació que pateixin, per raó de gènere i per la discapacitat. I una especial rellevància al foment de la participació de les entitats federades i de les seves bases socials en les accions, presa de decisions i en la construcció d’un discurs col·lectiu.

El programa del nou mandat inclou també un objectiu específic d’enfortir i incrementar les vies de democràcia interna de la federació, afavorir la bona governança, el treball en equip i els relleus generacionals, així com promoure la coresponsabilitat de totes les parts en les accions d’incidència política i de defensa dels drets. Així mateix, seguir incrementant el treball en xarxa i les aliances amb altres organitzacions socials, entitats cíviques i del Tercer Sector Social per a través del treball col·laboratiu intensificar la capacitat d’incidència política. I, per descomptat, seguir assessorant, acompanyant i donant suport a les entitats federades, i vetllar per la millora del finançament.

BANER_300X250

La Junta Directiva estarà composada per: Antonio Guillén, president (Associació de Disminuïts de Sants-Montjuïc); Josep Giralt, vicepresident (ASPID Lleida); Rosa Masriera, secretària (Fundació Esclerosi Múltiple); Bibiana Bendicho, tresorera (ASPID Lleida); Albert Carbonell, vocal (Associació MIFAS, Girona); Montserrat García, vocal (Lliga Reumatològica Catalana); i Marta Rodríguez, vocal (APINDEP).

A l’Assemblea ha estat present a la inauguració, el Secretari d’Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, Francesc Iglesies, que ha agraït la col·laboració de les entitats amb l’Administració i ha dit que el Govern de la Generalitat treballarà els propers anys per poder desenvolupar l’article 19 de la Convenció dels Drets de les Persones amb Discapacitat de l’ONU, relatiu al dret a viure de forma independent i a ser incloses en la comunitat, com ja ho està fent amb el Decret d’Educació Inclusiva o amb el projecte d’assistència personal. Així mateix ha insistit en la importància de la coordinació territorial per a una millor assistència.

D’altra banda ha estat convidada a la jornada l’experta en participació ciutadana, Carola Castellà, que ha ofert la conferència “Cambio de época y sociedad civil. hacia nuevas formas de acción colectiva”.

Segons Castellà la crisi de 2007 ha provocat canvis econòmics, polítics i socials que han modificat la participació ciutadana. “No és cert que la ciutadania fugi de la política, sinó que té més interès per la política pública però han perdut la confiança en les institucions, l’Administració Pública, les estructures clàssiques i ja no veuen vàlids els canals i espais de participació clàssics”, ha comentat. “Hi ha molta necessitat i molta urgència de solucions, calen respostes ràpides i les estructures existents no son àgils i no confien en elles, per tant, la societat civil s’autoorganitza al marge de les institucions i de les entitats per aquesta necessitat de trobar solucions immediates”, afegeix. “També és una realitat que les pròpies persones afectades comencen a actuar per cercar la solució als seus problemes i deixen de ser beneficiàries i agents passius; se les empodera perquè siguin part de la solució”, ha explicat. Un altre dels canvis clau, ha dit Castellà, ha estat l’arribada de la tecnologia “ha obert un nou camí pel que fa a la incidència política i la participació”.

FECETC_Banner_fira si i millor

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*