21.4 C
Barcelona
Diumenge, 5 juliol, 2020

Aliança de la Fundació “la Caixa” i la Fundació Francisco Luzón per la qualitat de vida dels malalts d’ELA

Recomanats

El Procicat aprova el Pla sectorial de represa de la normalitat en l’àmbit residencial

El Procicat ha aprovat el Pla sectorial de represa de la normalitat...

Dincat veu inacceptable el retard en els pagaments a les entitats socials anunciat pel Govern

El sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya s’ha sumat avui a...

aliança la caixa francisco luzon qualitat vida ela
Acte de presentació de l’acord de col·laboració de les dues entitats // Foto: Fundació “la Caixa”

Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”, i Francisco Luzón, president de la fundació que porta el seu nom, han presentat una aliança pionera de col·laboració per impulsar actuacions assistencials i investigacions científiques dirigides a millorar la qualitat de vida dels pacients afectats per esclerosi lateral amiotròfica (ELA) de tot Espanya.

En el marc sociosanitari, totes dues entitats acorden que els equips d’atenció psicosocial del Programa per a l’Atenció Integral de Persones amb Malalties Avançades de la Fundació Bancària ”la Caixa” s’ampliaran amb professionals específics per atendre els afectats per ELA. En una primera fase, es reforçaran els equips hospitalaris i domiciliaris de Comunitat Autònoma de Madrid, Catalunya, Castella- La Manxa, Navarra i Andalusia, per continuar després amb els de la resta de les comunitats autònomes. Això suposarà que els malalts d’ELA i els seus familiars podran tenir una atenció i un acompanyament psicològic i social des del mateix moment del diagnòstic a l’hospital on ja hi hagi unitats d’ELA, o als equips d’ELA en hospitals de llocs on encara no hi hagi aquesta unitat.

L’aliança entre la Fundació Bancària ”la Caixa” i la Fundació Luzón també preveu una segona fase, en la qual es duran a terme activitats formatives, de sensibilització i de difusió.

Promoure la investigació és clau per poder trobar un tractament i una cura per a l’ELA. Dins d’aquest camp, el compromís entre totes dues entitats es materialitzarà a través dels tres milions d’euros que la Fundació Bancària ”la Caixa” i la Fundació Francisco Luzón destinaran conjuntament a projectes de recerca sobre l’ELA en el termini dels pròxims cinc anys. La Fundació Bancària ”la Caixa” aportarà el 75 % de l’import, i la Fundació Francisco Luzón, el 25 %, que es dedicarà a l’impuls d’un projecte anual desenvolupat per un equip d’investigació seleccionat per un comitè científic.

La Fundació Francisco Luzón és una referència en la promoció de projectes d’assistència sanitària i social a favor de persones amb malalties degeneratives de les neurones motores, amb una atenció especial per la millora del diagnòstic, el tractament clinicoassistencial i la conscienciació sobre l’ELA. A més, la fundació impulsa la investigació clínica, bàsica i translacional de les malalties neurològiques.  

Paral·lelament, el Programa per a l’Atenció Integral de Persones amb Malalties Avançades de la Fundació Bancària ”la Caixa” actua a 123 hospitals de tot Espanya a través de 42 equips d’atenció psicosocial (EAPS), que ja han atès més de 117.500 pacients des que es va posar en marxa el 2009. El 2016, 459 d’aquests pacients van estar afectats per l’ELA.

L’ELA, que afecta aproximadament 4.000 persones a Espanya, és una malaltia neurològica degenerativa, minoritària i incurable, de causa desconeguda, que provoca una pèrdua progressiva de les neurones motores, la qual cosa dona lloc a debilitat i atròfia muscular. A Espanya es diagnostiquen tres casos nous al dia, la qual cosa genera un gran impacte emocional i social, i un alt nivell de patiment. La mitjana de supervivència des del seu diagnòstic és de dos a cinc anys.

- Advertisement -

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat -

NEWSLETTER

Subscriu-te per estar al dia de les últimes notícies, ofertes i anuncis exclusius

Últimes notícies

El Centre d’Atenció Diürna d’ASPID reprèn l’activitat en un entorn segur pels usuaris

El Centre de dia Candi Villafañé d’ASPID ha reprès l’activitat presencial després...

Una mirada personal a l’escola inclusiva

La meva experiència en una USEE (Unitat de Suport Educatiu Especial) va començar l’any 2012, a l’Institut...

La incertesa pel coronavirus obliga a suspendre la tercera edició de l’Inspira Festival Inclusiu 2020

La Fundació MAP i l'Ajuntament de Ripoll han decidit no celebrar la tercera edició de l'Inspira Festival...

El Grup Alba inicia un nou model dels serveis diürns als nous espais de Guissona, Agramunt i Verdú

El Grup Alba ha iniciat un canvi de rumb dels seus serveis diürns cap a un model...

Katherina Harder: “ El format online ens permet acompanyar persones grans a relacionar-se amb la tecnologia”

Katherina Harder és la directora artística i de programació de La GRAN pantalla, el Festival Internacional de...
- Advertisement -

també pot interessar-te

- Advertisement -