Dilluns, 16 maig 2022
Dilluns, 16 maig 2022
spot_img
IniciEntrevistesAleix Melé: “En general crec que falta informació per tractar les malalties...

Aleix Melé: “En general crec que falta informació per tractar les malalties mentals amb normalitat”

aleix melé foto
Aleix Melé // Foto cedida per Aleix Melé

Tenia moltes ganes de saber més coses sobre l’Aleix Melé, l’actor que actualment podem veure a la sèrie de de TV3 “Com si fos ahir” interpretant al Juli, un noi amb esquizofrènia. Sobre quina és la seva seva relació amb la discapacitat…com va preparar el personatge i molt més. De tot plegat n’hem parlat en aquesta entrevista.

Quina relació tens amb la discapacitat?

A dia d’avui la relació que hi tinc és a través de la meva parella, que és fisioterapeuta i treballa en l’àmbit de la neurorehabilitació a una escola d’educació especial, i també a través de la meva mare que, des de fa anys, és acompanyant d’una persona amb diversitat funcional de forma voluntària.

banner newsletter oferta 50%

En que ets poc hàbil?

Sóc poc hàbil en la lectura. Em costa estar llargues estones llegint i quan he de fer lectura a primera vista en un assaig em poso nerviós.

Com vas arribar a la sèrie ‘Com si fos ahir’?

Per una trucada. Va ser una gran notícia i una sorpresa. En aquell moment jo estava vivint a Madrid i entrar a ‘Com si fos ahir’ suposava moltes coses; com a mínim un canvi de ciutat. Havia treballat en alguna producció de TV3 i a Madrid també havia estat en una sèrie diària, crec que això va anar a favor de que el Juli i jo ens trobéssim.

Què vas pensar al saber les característiques del teu personatge? Vas dubtar en algun moment?

Jo no havia tingut relació amb l’esquizofrènia i en el primer moment em va fer una mica d’impressió sobretot per falta d’informació; però en cap moment vaig dubtar. Una de les coses boniques d’aquesta feina és que aprens i t’apropes a territoris nous. Sempre m’ha agradat aprendre i fer de Juli era una oportunitat.

Com el vas preparar?

L’equip de la sèrie va fer una feina prèvia i em va fer arribar informació i característiques de la malaltia. Per altra banda vaig aconseguir el contacte d’un infermer d’un Centre de Salut Mental per Adults que em va resoldre dubtes i també em va ajudar. Segons el que li anava passat al Juli apareixien noves preguntes. En cap moment vaig sentir que hagués de fer res especial ni estrany, sempre he intentat normalitzar el dia a dia del Juli.

Què ha après l’Aleix del Juli?

He après que tenir una malaltia mental ha de ser complex per dues coses; per una banda, la malaltia en si, la medicació i la por a que es repeteixen episodis desagradables. I per l’altra, l’estigma social que arrossega i els problemes que poden sorgir amb les relacions socials, laborals i afectives.

En general crec que falta informació per poder tractar aquest tipus de malalties amb normalitat, interessar-nos i aprendre sense por. Confio en que els avenços amb la medicació i el treball social farà que cada vegada sigui més fàcil conviure amb la malaltia.

Diries que el fet de personatges com el Juli pot ajudar a donar visibilitat a la societat del que és l’esquizofrènia?

I tant. El públic de la sèrie abarca un gruix molt gran d’edats i tracta els temes i conflictes de forma molt natural i educativa. Dona molta informació i et planteja molts escenaris i punts de vista.

Què tal el feedback amb el públic?

Molt bé, al principi tenia curiositat de si la gent m’etiquetaria com l’esquizofrènic del ‘Com si fos ahir’, i no ha sigut així. Això m’alegra, perquè suposo que la gent valora la complexitat del personatge i dels conflictes i no es queda amb l’estereotip. A vegades, també dóna peu a parlar de la malaltia i això em fa aprendre coses noves i a transmetre les poques que sé.

A part d’actor també ets cantant…però on ets més tu?

Fa uns anys vaig començar a escriure les meves cançons, va aparèixer de forma inesperada tocant la guitarra i improvisant. Arrel d’aquesta en vaig compondre unes quantes més fins a dia d’avui. Cantant sóc jo, sense personatge. La veu, el cos i les paraules son meves. És molt diferent estar dalt de l’escenari per interpretar un personatge que pujar a l’escenari per ser tu mateix.

‘Bu.’ es títol del teu nou disc que hi trobarem i perquè aquest títol?

‘Bu.’ és el títol del meu primer disc. Ara fa un any i mig que el vaig publicar. Hi podeu trobar una mica de tot, tal com van sortir les cançons, des del joc. Hi apareixen diferents estils i idiomes. Actualment quan componc tendeixo a escriure en català, és la meva llengua materna i trobo amb més facilitat les paraules exactes.

El títol ‘Bu.’ el vaig pensar uns anys abans de gravar el disc i sense saber que el gravaria. Em vaig anticipar per no haver de buscar un títol a corre-cuita. ‘Bu.’ em transmet sorpresa, la mateixa que vaig tenir quan vaig començar amb la música.

Diari de la DisCapacitat Oferta Newsletter 50% descompte

Ara per només 7,99 € durant el primer any rebràs al teu correu cada dia tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya. No deixis escapar aquesta oportunitat!!

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content