Divendres, 25 abril 2025
IniciACCESSIBILITAT UNIVERSALMuseus i monuments de la Generalitat incorporen bucle magnètic per millorar l’accessibilitat...

Museus i monuments de la Generalitat incorporen bucle magnètic per millorar l’accessibilitat per a persones amb pèrdua auditiva

S’han instal·lat en 28 equipaments en el marc del projecte de cooperació europeu ARTIS

signe del bucle magnètic als museus de la generalitat
Senyal de bucle mgnètic // Foto: gencat

El Departament de Cultura, a través de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, ha implementat un sistema de bucle magnètic fix per a les recepcions i altres espais d’atenció al públic a 28 museus i monuments de la Generalitat. La instal·lació d’aquests bucles s’ha dut a terme en el marc del projecte de cooperació europeu Art per la inclusió social (ARTIS) entre França (Occitània) i Catalunya, liderat pel Departament de Cultura, i que s’emmarca en el programa de cooperació transfronterera als Pirineus, INTERREG POCTEFA 2014-2020. 

Un anell d’inducció magnètica, o un bucle magnètic, és una ajuda auxiliar per a usuaris d’ajudes auditives (audiòfons o implants coclears). L’anell permet fer arribar el senyal d’àudio a l’implant o a l’audiòfon eliminant-ne el soroll ambient que hi pugui haver. És un sistema de so que transforma un senyal d’àudio en un camp magnètic que és rebut pels audiòfons dotats de posició “T” (telebobina). Aquests audiòfons tenen una bobina que transforma aquest camp magnètic novament en so dins de l’orella de l’usuari, de manera que el so arriba a la persona sorda de manera nítida i intel·ligible.

L’adquisició i instal·lació d’aquests sistemes d’inducció magnètica als museus i monuments permet que esdevinguin espais adaptats i inclusius, que responen a les necessitats específiques de persones amb pèrdua auditiva o sordesa, ja que aquests sistemes eliminen les barreres de comunicació, proporcionen autonomia i afavoreixen la integració d’aquest col·lectiu de persones. L’accés a la cultura és una de les prioritats del Departament, que està treballant en la nova Llei de Drets Culturals.

Els espais on es disposa de bucle magnètic o existeix una instal·lació adaptada han estat senyalitzats amb el símbol d’accessibilitat auditiva que l’identifica, fàcilment identificable per a les persones usuàries d’ajudes auditives.

Els museus i monuments en els quals s’han implementat els bucles magnètics són: Castell de Miravet, Conjunt monumental de Sant Pere de Rodes, Reial Monestir de Santes Creus, Castell de Claramunt, Castell de Cardona, Conjunt rupestre de la Roca dels Moros del Cogul, Canònica de Santa Maria Vilabertran, Casa Museu Prat de la Riba, Casa Museu Rafel de Casanova, Cartoixa d’Escaladei, Convent de Sant Bartomeu de Bellpuig d’Urgell, Castell Monestir d’Escornalbou, Museu d’Història de Catalunya, Museu d’Art de Girona, Farmàcia de l’Hospital de Santa Caterina de Girona, Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, Farga Palau de Ripoll, Museu de la Colònia Sedó d’Esparreguera, Museu del Ciment de Castellar de n’Hug, Museu Nacional Arqueològic de Tarragona – Tinglado 4, Conjunt monumental de Centcelles, Necròpolis Paleocristiana de Tarragona, Vil·la romana dels Munts, Museu d’Arqueologia de Catalunya (Barcelona, Empúries, Girona, Olèrdola i Ullastret). MAC – Girona. 

Jornada “L’accessibilitat cognitiva al patrimoni cultural”

També en el marc del projecte ARTIS, l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural organitza, el pròxim 6 d’abril, una jornada destinada al coneixement i la reflexió entorn de l’accessibilitat cognitiva en equipaments patrimonials, en col·laboració amb el Museu Nacional d’Art de Catalunya, el Museu d’Art de Girona i el Consell Departamental dels Pirineus Orientals.

La jornada, adreçada a les persones professionals del patrimoni cultural sota el títol “L’accessibilitat cognitiva al patrimoni cultural”, se celebrarà a l’Auditori Josep Irla de l’edifici de la Generalitat a Girona i té com a objectiu reflexionar sobre el paper que tenen els museus i els equipaments patrimonials en la desconstrucció de prejudicis i en la construcció d’una nova mirada sobre la diversitat cognitiva.

ARTIS és un projecte de cooperació entre França (Occitània) i Catalunya, que s’emmarca en el programa de cooperació territorial POCTEFA (Programa Operatiu de Cooperació Transfronterer Espanya-França-Andorra), que fomenta el desenvolupament sostenible del territori fronterer entre els tres països.

ARTIS té com a objectiu donar resposta als reptes d’inclusió i accessibilitat dels equipaments culturals del territori transfronterer a partir de la creació de programes específics dirigits als col·lectius amb més risc d’exclusió per motius socials o sanitaris. Els socis que conformen el projecte són, a Catalunya, el Departament de Cultura, impulsor de la iniciativa; l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural; L’Auditori, i el Museu Nacional d’Art de Catalunya; i, a França, el Consell Departamental dels Pirineus Orientals, el Museu d’Art Hyacinthe-Rigaud i l’Orquestra Nacional del Capitolle de Toulouse.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Diari de la Discapacitat
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.