
L’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) ha celebrat amb èxit la 10a edició de la seva Jornada d’Atenció Centrada en la Persona (ACP). Aquest any, l’esdeveniment s’ha centrat en els reptes de l’envelliment en una societat digital, reunint més de 300 persones al CosmoCaixa de Barcelona. Entre els assistents hi havia professionals d’entitats associades i del sector d’atenció a la gent gran amb dependència, així com representants institucionals, assegurant una perspectiva àmplia i enriquidora.
La presidenta d’ACRA, Cinta Pascual, va inaugurar l’acte subratllant la importància d’adaptar els serveis assistencials als nous temps. “L’envelliment de la població i l’avenç tecnològic són dos fenòmens que van de la mà, i és essencial que estiguem preparats per afrontar els nous reptes que se’ns presenten amb totes les eines que tenim al nostre abast”, va afirmar. Pascual va assegurar que ACRA “es compromet a seguir organitzant esdeveniments com aquest per fomentar el debat i la innovació en el sector assistencial, amb l’objectiu final de millorar la qualitat de vida de les persones grans”. Durant la inauguració, també es va presentar el nou director general d’ACRA, Antoni Vidal, qui s’ha incorporat amb la missió d’impulsar la innovació i la qualitat en el sector.
Experiències i debats sobre la digitalització i la soledat
La jornada va comptar amb la ponència de Cristina Aranda, cofundadora de MujeresTech, que va aportar una visió innovadora sobre els desafiaments i oportunitats de la digitalització en l’atenció a la gent gran. A més, es va celebrar un debat sobre la soledat entre Pilar Castro, professora del Departament de Psicologia de la Facultat de Ciències de la Salut de la Universidad de Deusto, i el director d’estratègia d’ACRA, Toni Andreu. Aquest col·loqui va permetre explorar les diferents dimensions d’aquest fenomen i les possibles solucions per combatre’l.
El punt central de la jornada va ser la presentació de 14 experiències reals que incorporen les noves tecnologies i la intel·ligència artificial en l’atenció a la persona. Aquestes iniciatives, que van tenir una “molt bona acollida” per part del públic, van demostrar com les innovacions tecnològiques poden millorar significativament el servei als usuaris i facilitar la tasca dels professionals en el sector assistencial.
L’acte va finalitzar amb la cloenda a càrrec de Raúl Moreno, secretari general del departament de Drets Socials i Inclusió de la Generalitat de Catalunya.