
La Fundació Setba ha fet pública la selecció de les obres finalistes del Premi Setba 2025. Aquest certamen, que celebra 15 anys de trajectòria, es posiciona com el més ben dotat de l’Estat espanyol en la seva categoria, amb l’objectiu de reconèixer i visibilitzar el talent de persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament.
Aquesta edició ha batut un rècord de participació, amb més de 1.100 obres presentades, consolidant el Premi Setba com un referent en l’àmbit de l’art inclusiu. D’aquestes, el jurat ha escollit 29 obres com a semifinalistes, de les quals 12 han estat seleccionades com a finalistes i optaran als tres premis principals del certamen. Les 17 obres restants competeixen pel Premi del Públic 2025, que es decidirà mitjançant una votació en línia. La votació estarà oberta fins al 20 de juny a les 14 hores a través d’aquest enllaç.
Reconeixement a la creativitat i impuls a les oportunitats
El Premi Setba s’adreça a persones majors de 18 anys amb un mínim del 33% de discapacitat intel·lectual i vinculades a entitats socials de tot Catalunya. Més enllà de la dotació econòmica, “aquest premi esdevé una plataforma de projecció per a artistes que sovint queden fora dels circuits convencionals”.
Les obres seleccionades enguany provenen de 13 entitats: ACUDAM, ALPI, ARTransforma, Associació Alba, CO Bogatell, CO Les Corts, CO Paideia, FEMAREC SCCL, Fundació Ampans, Fundació Badalona Capaç, Fundació Ramon Noguera, Fundació Sant Tomàs i Fundació TEAS.
La selecció final es desvelarà a la Gala del Premi Setba, que tindrà lloc el mes d’octubre a l’Auditori del CaixaForum Barcelona, en un acte obert al públic.
Un jurat professional i novetats destacades
El jurat de la 15a edició està format per destacats professionals del sector: Montserrat González, responsable de comunicació de l’Institut de Cultura de Barcelona; Mònica Ramon, directora de la galeria Artur Ramon Espai d’Art i vicepresidenta del Gremi de Galeries d’Art de Catalunya de galeries; Montserrat Sampietro, del Departament d’Activitats de Cultura i Ciència de la Fundació “la Caixa”; Cristina Sampere, artista i directora de la Fundació Setba; i José Manuel Jaurena, gerent de Pintures MIR.
Aquesta edició de 2025 presenta novetats significatives: la participació exclusiva al projecte Magistrals 2026, un programa de formació artística per a les entitats seleccionades, i el Premi d’Adquisició de la Pigment Gallery, que adquirirà una de les obres per incorporar-la a la seva col·lecció permanent.
Amb quinze anys de trajectòria, el Premi Setba reafirma el seu compromís amb l’art com a eina de transformació social i de construcció d’una cultura més accessible, equitativa i representativa.