Diumenge, 24 setembre 2023
IniciDESTACADESAcord entre el Govern, els principal sindicats i les organitzacions empresarials per...

Acord entre el Govern, els principal sindicats i les organitzacions empresarials per augmentar un 8% l’IRSC

augment IRSC
Primera reunió de la Comissió de Govern de la Renda Garantida de Ciutadania // Foto. gencat

El Govern de la Generalitat, els principals sindicats (CCOO i UGT) i les organitzacions empresarials (Foment i Pimec) han arribat a un acord en diferents àmbits socials i econòmics que s’inclouran als pressupostos. En primer lloc, han pactat augmentar un 8% l’Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC), fins al voltant dels 615 euros mensuals. Aquesta actualització, que s’inclourà en els pressupostos de la Generalitat per al 2023, és la primera que es realitza des de l’any 2010 i era una demanda històrica. L’IRSC és l’índex de referència per valorar la situació de necessitat i, per tant, condiciona tant l’accés a diverses prestacions socials com la quantia de les mateixes. En total, es destinaran 144 milions d’euros més a les prestacions, essent la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) la principal de totes.

ICF23_Baner Financament-300x600

D’aquesta manera, després d’aquest acord, l’IRSC es tornarà a situar clarament per sobre del Indicador Público de Renta de Efectos Múltiples (IPREM), el seu equivalent a nivell estatal, a partir de l’any que ve.

S’ha acordat també reclamar a l’Estat espanyol que traspassi al Govern de la Generalitat la gestió de l’lngrés Mínim Vital (IMV) per assegurar i rendibilitzar socialment la complementarietat de la RGC amb l’IMV.

El Govern i els agents socials també han tancat el compromís de garantir l’execució de la totalitat dels imports consignats en el Pacte Nacional per a la Indústria (PNI), que per al 2023 és de 680 milions d’euros i que es troben detallats en els documents públics del PNI. D’aquesta manera, la Generalitat, amb la col·laboració de les organitzacions participants en l’elaboració del PNI, impulsarà la sostenibilitat, la digitalització, el talent i la qualificació de les persones, les infraestructures i la competitivitat de les empreses, així com l’estabilitat i la qualitat de l’ocupació de les persones treballadores.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

Un altre punt d’entesa, en l’àmbit per impulsar l’activitat productiva i la indústria, és accelerar les previsions de la llei de facilitació de l’activitat econòmica per garantir el desplegament efectiu de l’Oficina de Gestió Empresarial i la Finestreta Única Empresarial; i la millora de les dotacions necessàries per a les tramitacions dels procediments administratius vinculats a l’inici d’activitat empresarial.

Aquest acord és el fruit de les trobades que han mantingut les últimes setmanes els sindicats i les organitzacions empresarials amb representants del Govern de Catalunya en el marc del procés d’elaboració dels nous Pressupostos de la Generalitat per al 2023. En unes primeres trobades fa unes setmanes, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va convidar els agents socials a involucrar-seen el disseny d’algunes mesures del pressupost per intentar pal·liar plegats els efectes de l’actual conjuntura econòmica. És el primer cop, que els principals sindicats i les organitzacions empresarials participen directament en la fase inicial d’elaboració dels comptes de la Generalitat. Ara, els acords es ratificaran en el Consell del Diàleg Social, que se celebrarà la setmana vinent, i on es tractaran també altres qüestions per incloure als pressupostos.

Valoració de la Taula del Tercer Sector

La Taula del Tercer Sector Social de Catalunya ha celebrat que el Govern s’hagi fet seva la demanda de les entitats socials d’incrementar el barem que dona accés a les prestacions, una reivindicació històrica del tercer sector social compartida per altres agents socials com sindicats, moviments socials, col·legis professionals i partits polítics.

Per l’entitat, l’anunci de Govern per d’augmentar l’IRSC un 8% és l’avenç social més important dels últims anys i insta els partits polítics a posar-se d’acord per aprovar uns nous pressupostos de la Generalitat de Catalunya que permetin aplicar-lo.

La Taula ha recordat que l’Índex de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC) està congelat des del 2010 i marca si una persona pot tenir accés o no a prestacions socials com la Renda Garantida de Ciutadania i ajuts per a l’habitatge, l’alimentació i la pobresa energètica, a més de fixar la quantitat a percebre, com succeeix amb la renda garantida de ciutadania.

A banda de l’increment, la Taula recorda al Govern que també és primordial acordar un model de revisió que eviti una congelació com la de l’última dècada. 

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content