En el marc del Dia Internacional de les Persones amb Sordesa, la Federació d’associacions catalanes de famílies i persones amb sordesa (ACAPPS) ha reclamat que es garanteixi el seu dret a la comunicació amb subtitulació, bucle magnètic i mascaretes transparents.
Malgrat l’evolució positiva de la pandèmia de la Covid-19, segueixen vigents mesures preventives com l’ús obligatori de mascaretes en espais interiors i a l’exterior (quan la distància entre persones és inferior a 1,5 metres) que perjudiquen a les prop de 180.000 persones amb sordesa que viuen a Catalunya.
Malgrat que la persona amb sordesa porti audiòfons o implants coclears, amb la mascareta, el so que els arriba, és menys clar i a menys volum. Això els dificulta comprendre allò que els diem i, a més, en quedar la boca tapada, tampoc poden llegir els llavis.
Des de ACAPPS es va apostar per la utilització de les mascaretes transparents (incloses en la normativa de mascaretes higièniques el febrer de 2020) com a solució per suprimir aquestes barreres. Però el cert és que a la pràctica, ni l’administració ni el sector privat n’ha generalitzat el seu ús, un fet que des de l’entitat han denunciat reiteradament. “Malgrat la campanya de sensibilització #VullLlegirElsLlavis que vam posar en marxa ara fa un any i que hem estat reivindicant l’ús de mascaretes transparents, lamentem que encara no s’hagi aplicat de forma generalitzada el seu ús als centres educatius, a les administracions públiques ni al sector privat, tret de casos puntuals. Això es tradueix en una discriminació, en el dia a dia de la persona amb sordesa: l’alumnat amb sordesa no pot seguir una classe sense poder llegir els llavis del seu/va professor/a; la persona amb sordesa es troba amb aquesta barrera a la feina, al supermercat o en qualsevol altra situació quotidiana”, explica Raimon Jané, president de la Federació ACAPPS.
El 98% de les persones sordes
L’oblit al que es veuen abocades les persones amb sordesa que es comuniquen amb llengua oral -recordem que són un 98% de les persones amb sordesa- té conseqüències greus en les seves necessitats per accedir a la comunicació i informació.
Per aquest motiu ACAPPS reclama enèrgicament que es tinguin en compte les persones amb sordesa que es comuniquen en llengua oral en el disseny de polítiques educatives, socials i culturals. Això vol dir que s’inclogui de forma efectiva i generalitzada mesures com la subtitulació, el bucle magnètic o les emissores FM en espais d’ús públic i en activitats d’interès general.
D’altra banda, la pandèmia de la Covid-19 ha potenciat noves formes de comunicació en línia i a distància que també ha provocat discriminacions en el col·lectiu de les persones amb sordesa. La majoria dels canals de contacte que ofereixen les institucions i els seus serveis d’atenció a la ciutadania només donen el telèfon com a via de contacte, fet que exclou directament les persones amb discapacitat auditiva.
“Davant de necessitats de comunicació diverses de les persones amb sordesa, calen respostes diverses. Cal posar èmfasis i no oblidar que són persones amb sordesa que es comuniquen oralment i que necessiten suports tècnics -que existeixen- per poder accedir a la informació en plena igualtat de condicions que la resta de ciutadania: els bucles magnètics a equipaments, centres educatius i a tot tipus d’espais, la subtitulació en directe de qualsevol acte, la subtitulació de videoconferències o altres mesures tan simples com proporcionar el contacte per correu electrònic o whatsapp com a alternativa al telèfon”, conclou Raimon Jané, president de l’entitat.