Dimecres, 28 setembre 2022
Dimecres, 28 setembre 2022
IniciDestacadesEl 82,4% de les persones amb trastorn mental l’oculten per evitar la...

El 82,4% de les persones amb trastorn mental l’oculten per evitar la discriminació social

presentacio-estudi-trastorn-mental-obertament
Un moment de la presentació de l’estudi // Foto: Alessandro Lo Cascio

Segons l’estudi que va presentar divendres passat Obertament amb la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa” i Janssen sobre l’estigma que pateixen les persones amb trastorn mental, un 80,1% de les persones amb trastorn ha estat discriminada per raó de salut mental i un 54,9% és discriminat bastant o molt freqüentment. Aquest tracte discriminatori afecta als principals àmbits de la vida: existeix a l’entorn laboral, l’educatiu, en l’atenció sanitària, en les relacions familiars, d’amistat i de parella. A més, segons l’estudi, per fer front a l’estigma i el tracte discriminatori, l’opció majoritària de les persones (un 82,4%) és ocultar que tenen un trastorn. La por a ser discriminades o vexades fa que les el 88,8% de persones amb trastorn mental deixin de fer activitats bàsiques en la vida, com ara treballar, estudiar, fer esport o  socialitzar-se.

L’estudi donava dades de la discriminació que pateixen les persones amb trastorn mental en diferents àmbits. Així, a l’escola i l’institut un 30 % han estat discriminades per part dels companys d’estudis i un 51 % oculten el seu trastorn al professorat i un 53% als companys; a la feina, un 41 % han estat discriminades per part de persones de l’entorn laboral mentre un 67 % oculten el seu trastorn al seu superior i el 49 % als companys; a l’àmbit sanitari el 31 % han patit discriminació a la xarxa de salut mental (burles, insults, rebuig, agressió física o sexual), i el 25 % han estat tractades injustament a hospitals i centres d’atenció primària. Per últim quant a les relacions socials un 53 % s’han sentit tractades injustament pel seus amics; un 40 % han deixat d’expressar la seva opinió en públic per evitar ser discriminades; i un 20 % han estat pressionades a no tenir fills per persones del seu entorn.

Miquel Domènech, Doctor en Filosofia i Lletres i professor titular de Psicologia Social de la Universitat Autònoma de Barcelona, i Aleix Caussa, Màster en investigació qualitativa i Codirector de Spora Sinergies, van presentar llargament les conclusions de l’estudi i han respost a les preguntes dels assistents

En referència a aquest estudi el president d’Obertament, Israel Molinero, va ressaltar el fet que “ara tenim dades que són primordials i bàsiques per l’impuls de la tasca d’Obertament per tal d’eradicar l’estigma a Catalunya”.

Per la seva banda Marc Simón va afegir que des de l’Obra Social ”la Caixa” estan fermament convençuts que “el treball és una eina clau per millorar la qualitat de vida i avançar cap a la inclusió social de les persones amb trastorn mental. El programa Incorpora n’és un clar exemple com a projecte d’integració laboral que pretén contribuir clarament en la lluita contra l’estigma que pesa sobre el col·lectiu”.

Hernan Sampietro, encarregat de dinamitzar la taula, va aprofitar l’ocasió per subratllar la necessitat d’accions i polítiques públiques destinades a combatre l’estigma en cadascun dels àmbits vitals estudiats.

Per últim, el representant de Janssen, Ramón Frexes, va refermar la necessitat de parlar sobre salut mental, d’invertit i reactivant projectes que posin la qüestió en el focus d’interès, apel·lant també a la tasca de divulgació dels mitjans de comunicació.

Obertament utilitzarà les dades d’aquest estudi per prioritzar les línies d’acció específiques per eradicar l’estigma dins de cada àmbit. L’any vinent treballarà en un  projecte de sensibilització adreçat als professionals de la salut; al 2018 en un programa per reduir l’estigma en entorns laborals i expandir durant el 2019 l’actual projecte “What’s Up! Com vas de salut mental?” de sensibilització als centres educatius.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fonts
El Diari de la DisCapacitat és el primer digital de la diversitat funcional a Catalunya

9 COMENTARIS

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content