Diumenge, 28 novembre 2021
IniciDrets7,3 de cada 1.000 habitants de les comarques gironines tenen trastorns de...

7,3 de cada 1.000 habitants de les comarques gironines tenen trastorns de l’estat d’ànim

dolor crònic i depressió causes discapacitat europa
La depressió es la major causa de discapacitat al Sur d’Europa // Foto: Pixabay

7,3 per cada 1.000 habitants de la Regió Sanitària de Girona, amb una proporció majoritària de gènere femení, presenten símptomes de trastorn de l’estat d’ànim, ja sigui en forma de tristesa, desesperança o inhibició, sent aquestes malalties el grup de diagnòstic més freqüent en els centres de salut mental d’adults del territori.

En concret representa un 29,20% de les persones ateses (3.940 pacients sobre un total de 13.491 persones visitades). Dins d’aquest grup, un 11,8% dels pacients han estat diagnosticats amb un trastorn depressiu major, un 9,7% per altres trastorns i un 7,6% de trastorn bipolar (inclòs dins el grup diagnòstic de trastorns de l’estat d’ànim).

diari-discapacitat-300x250e

Per ser diagnosticat d’un trastorn depressiu major cal que la persona compleixi uns criteris mínims com ara estat d’ànim baix la major part del dia, pèrdua d’interès o de la capacitat per gaudir de les coses, pèrdua o augment de pes, insomni o hipersòmnia, agitació o alentiment psicomotor, fatiga o pèrdua d’energia, sentiments d’inutilitat o de culpa inapropiats, dificultat per concentrar-se, per prendre decisions, pensaments recurrents de mort.

L’any 2016, el 14% de les urgències de psiquiatria tractades a l’Hospital Santa Caterina (Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt) han estat pacients diagnosticats amb un trastorn de l’estat de l’ànim (605 casos sobre un total de 4.177 pacient atesos).

El Manual de diagnòstic i estadístic dels trastorns mentals (DSM-IV) distingeix, entre d’altres, els trastorns de l’estat d’ànim. La seva principal característica és que afecten la persona emocionalment i suposen una alteració de l’humor. Els trastorns depressius són un tipus de trastorns de l’estat d’ànim , que presenten símptomes com la tristesa, la desesperança i la inhibició. La depressió, juntament amb l’ansietat, és la malaltia mental més freqüent i es caracteritza per manca de ganes de fer coses, pèrdua de interès per tot, qualsevol esforç resulta una tasca impossible. Aquest estat general de manca d’esma pot variar des d’un grau lleu fins a ser molt greu amb desesperança i pèrdua de motivació per seguir vivint. Cal no confondre la depressió amb els estats de tristesa que es poden tenir per la pèrdua d’una persona estimada o per dificultats en la vida quotidiana.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES