Dilluns, 27 març 2023
Dilluns, 27 març 2023
IniciDretsDincat reclama el suport de les Adminsitracions per assumir la pujada del...

Dincat reclama el suport de les Adminsitracions per assumir la pujada del salari mínim

salari mínim discapacitat intel·lectual
La pujada del SMI poden afectar als CET sense ànim de lucre // Foto: Ajuntament de Barcelona

Dincat Plena Inclusió i l’Associació Empresarial d’Economia Social Dincat han alertat avui dels greus riscos que pot tenir el manteniment dels llocs de treball existents als Centres Especials de Treball sense ànim de lucre davant l’increment del Salari Mínim Interprofessional (SMI) si les Administracions Públiques no destinen més recursos a la inclusió laboral de les persones amb discapacitat amb especials dificultats.

anunci guies d'arrel

En aquest sentit han urgit a l’Administració estatal i el Govern de la Generalitat a que contemplin una dotació pressupostària suficient per a les subvencions als CET, que incorpori l’increment que suposarà l’actualització de l’SMI per a les persones amb discapacitat amb especials dificultats.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

Ahir 1 de gener, va entrar en vigor l’increment del 8% del Salari Mínim Interprofessional (SMI) per l’any 2017 que va ser aprovat en el Consell de Ministres del passat 2 de desembre, i que el situa en 707,70 euros/mes, una pujada que sens dubte millorarà les condicions salarials de moltes persones amb discapacitat intel·lectual.

Tot i que aquest increment ha estat aplaudit per les dues entitats, que consideren era una mesura necessària pel país per millorar les condicions salarials de moltes persones amb discapacitat intel·lectual, EES Dincat estima que la pujada suposarà una despesa extra de més de 6,7 milions d’euros anuals per als CET que donen feina a més de 9.000 persones amb discapacitat amb especials dificultats a Catalunya, la majoria d’elles amb discapacitat intel·lectual. D’aquesta xifra, més de 4,4 milions serà assumida per les seves entitats associades, totes elles sense ànim de lucre i amb la missió de millorar la qualitat de vida del col·lectiu.

“Les persones amb discapacitat intel·lectual és un dels col·lectius que més pateix la precarietat laboral i qualsevol augment salarial és positiu. Cal recordar que actualment moltes persones segueixen sense poder dur a terme un projecte de vida independent per la manca de recursos econòmics”, afirma Rosa Cadenas, presidenta de Dincat Plena Inclusió. Però alerta: “es pot donar la paradoxa que una bona notícia s’acabi convertint en una molt mala notícia ja que, si no s’acompanya de recursos públics, pot acabar generant la pèrdua de llocs de treball per a persones amb discapacitat intel·lectual”.

Una situació econòmica crítica per les retallades

L’augment del SMI s’emmarca en un context de retallades que han deixat les entitats en una situació econòmica precària. Des de l’any 2011 les dotacions pressupostàries per cobrir les subvencions als treballadors dels CET són insuficients. A més, s’ha bloquejat l’accés a les subvencions per a nous treballadors amb discapacitat als CET, mesura coneguda com a “topall”, i s’ha eliminat la subvenció per creació de llocs de treball. A tot això es suma una situació financera crítica pels retards en els pagaments de les Administracions.

El nou SMI afecta de ple els CET d’iniciativa social, que continuen donant feina a persones amb discapacitat amb especials dificultats malgrat la seva menor productivitat”, explica Ramon Vives, president de l’AEES Dincat. Així mateix, remarca que “les retallades han deixat els CET sense ànim de lucre en una situació que els fa impossible fer front a les noves despeses salarials sense fer perillar els llocs de feina existents”.

La pujada, en canvi, no afecta els CET lucratius que se centren en col·lectius amb discapacitat més lleu, ja que aquests ja pagaven salaris lleugerament superiors a l’SMI. Ramon Vives alerta que “els darrers anys han proliferat CET amb afany de lucre que només contracten persones amb discapacitat lleu, les quals podrien treballar en una empresa ordinària si hi hagués els incentius corresponents”.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content