El COCARMI es mostra contrari a les restriccions als casaments de les persones amb discapacitat

La plataforma se suma a les accions que estan duent a terme les entitats nacionals

casaments persones amb discapacitat
El nou article del Codi Civil és contrari a la Convenció Internacional de Drets de les Persones amb Discapacitat // Foto: Arxiu

El Comitè Català de Representants de persones amb Discapacitat (COCARMI), principal plataforma del moviment associatiu català de la discapacitat, dóna el seu suport a les accions que estan duent a terme des de Cermi Estatal (Comité Español de Representantes de Personas con Discapacidad), ONCE (Organización Nacional de Ciegos Españoles), CNSE (Confederación Estatal de PersonasSordas) i Fiapas (Confederación Española de Familias de Personas Sordas), per revocar la modificació del Codi Civil que obliga a persones amb discapacitat a demanar un dictamen mèdic per poder casar-se.

Concretament totes aquestes entitats han denunciat que el nou article 56 del Codi Civil és contrari a la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat. La Convenció destaca que totes les persones són iguals davant la llei i insta els països que ratifiquin la Convenció (Espanya ho va fer el 1998) a adoptar mesures efectives i pertinents per posar fi a la discriminació contra les persones amb discapacitat en totes les qüestions relacionades amb el matrimoni, la família, la paternitat i les relacions personals.

BANER_300X250

El Codi Civil que ha d’entrar en vigor el 30 de juny de 2017 parla de l’obligatorietat d’un “dictamen mèdic sobre l’aptitud per prestar el consentiment d’aquells contraents que estiguin afectats per deficiències mentals, intel·lectuals o sensorials”.

Ara, l’esmena d’aquest incompliment es farà per mitjà d’una resolució urgent que afecta registradors i notaris, fins que es pugui modificar la llei. La resolució tindrà forma de circular de la Direcció General dels Registres i del Notariat, per tal de fer una aplicació “restrictiva, excepcional i limitada” de la llei vigent a partir del 30 de juny, de manera que només pugui aplicar-se “si algun dels contraents estigués afectat per deficiències o anomalies psíquiques”.

Per Antonio Guillén, president del COCARMI “és ineludible l’adaptació de totes lleis a la Convenció, ja que no pot ser que en ple segle XXI es continuï discriminant a les persones amb discapacitat i/o trastorn mental”, i en aquest sentit recorda “que l’article 12 de la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat estableix l’igual reconeixement del nostre col·lectiu davant la llei”.

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*