El COCARMI demana al Govern de la Generalitat els números dels pressupostos ‘socials’

Se celebra la primera reunió del Consell de la Discapacitat a Catalunya

codiscat pressupost social
El CODISCAT es va constituir el passat mes de maig // Foto: gencat

El Comitè Català de Representants de les Persones amb Discapacitat (COCARMI) principal plataforma del moviment associatiu català de la discapacitat, ha valorat positivament el compromís del Govern amb el col·lectiu, a la vegada que li ha demanat informació detallada (per departaments i programes) sobre l’import i el percentatge de pressupost que es destinarà l’any 2017 a polítiques públiques per a la inclusió social de les persones amb discapacitat i la millora de la qualitat de vida del col·lectiu.

Aquestes afirmacions s’han produït amb motiu de la primera reunió del Consell de la Discapacitat de Catalunya (CODISCAT) que es va produir el passat dimecres on el Govern va donar comptes de l’acompliment de cadascun dels punts de l’Acord de prioritats en favor de les Persones amb Discapacitat elaborat pel COCARMI i presentat en la constitució d’aquest nou organisme que es va produir el passat mes de maig.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

Durant la reunió es va demanar l’elaboració de pressupostos transversals i amb perspectiva de discapacitat, per ajudar a identificar i classificar la proporció de recursos destinats a garantir la inclusió social i la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat i les seves famílies.

El COCARMI va reconèixer els passos endavant donats pel Govern durant aquests mesos. Entre altres mesures, va aplaudir l’avenç amb la nova ordre sobre els ‘diners de butxaca’, que estableix la participació en el cost del servei de les persones que reben ajuts per la seva situació de dependència en el finançament de determinats serveis no gratuïts (residències i llars-residència) i marca aquells percentatges que es destinen a despeses personals.

BANER_300X250

El moviment de les persones amb discapacitat també va reconèixer que s’ha avançat en el camp laboral, en el model de treball protegit i en inserció a l’empresa ordinària, on es mantenen els recursos i es volen augmentar el 2017. En accessibilitat, s’estan introduint aportacions de les entitats al Codi d’Accessibilitat que desenvolupa la Llei d’Accessibilitat aprovada el 2014. Malgrat estar fora de termini, és important que el reglament sigui consensuat amb el sector.

Tot i aquests progressos, el COCARMI va deixar clar que encara queda molt per fer i que s’ha d’establir un calendari amb tot allò pendent en el qual hi puguin participar els representants del col·lectiu. Alhora va manifestar el seu desig de crear un mecanisme que permeti al CODISCAT exercir el seu paper consultiu, de forma que qualsevol norma, programa, recurs o servei que dissenyi la Generalitat contingui en el seu expedient un informe consultiu del Consell.

A la sortida de la reunió, el president de COCARMI i vicepresident segon del CODISCAT, Antonio Guillén va declarar que “hem d’apoderar les persones amb discapacitat perquè estiguin al carrer, hem d’apostar per una societat desinstitucionalitzada”. I va afegir: “Això és un risc, però la preferim a tenir les persones amb discapacitat controlades a les institucions”.

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*