9 de cada 10 persones amb discapacitat intel·lectual ha patit algun tipus de victimització

Es presenta un estudi pioner en un acte presidit per la consellera Neus Munté

victimització discapacitat intel·lectual
L’estudi presentat és pioner // Foto: Pixabay

La consellera de Presidència, Neus Munté, va presidir dijous la presentació del primer estudi sobre victimització de les persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament realitzat per Dincat Plena Inclusió (Federació Catalana de la Discapacitat Intel·lectual), la Fundació Vicki Bernadet i el Grup de Recerca en Victimització Infantil i Adolescent GRevia de la Universitat de Barcelona.

Segons les dades de l’estudi presentat, 9 de cada 10 persones entrevistades d’aquest col·lectiu, especialment vulnerable, han patit algun tipus de victimització i en aquest sentit la consellera va destacar que “conèixer diferents tipus de victimització,  la seva prevalença, el lloc on s’han produït, el perfil del victimari o agressor, etc. ens aporta una informació molt acurada i concreta que permetrà aprofundir, per a poder dissenyar accions específiques i treballar en la prevenció d’aquestes situacions”.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

La consellera Munté, acompanyada de la presidenta de DINCAT, Rosa Cadenas i Vicki Bernadet, presidenta i fundadora de la fundació que porta el seu nom, va destacar el caràcter “pioner” d’aquest estudi i va assegurar que “comptem amb estudis i recerques molt útils i interessants en l’àmbit de la victimització, però ens era molt necessari cobrir el buit existent d’un estudi específic sobre el col·lectiu de les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament”. Per aquest motiu, Munté considera que es tracta d’una eina “útil i essencial” per “vetllar per la defensa dels drets de les persones amb discapacitat intel.lectual i per millorar la seva qualitat de vida”.

La presidenta del Dincat, Rosa Cadenas, va voler deixar clar que les dades carreguen encara de més arguments les entitats que treballen pels drets de les persones amb discapacitat. “Aquestes dades marcaran un abans i un després. Seran les que utilitzarem per demanar a les administracions i la societat que s’impliqui per aturar aquest tipus d’abusos”, va dir. Per la presidenta de la Fundació Vicki Bernadet, la bona notícia és que “ara sabem on som i des d’on hem de començar a treballar per revertir aquesta situació”.

BANER_300X250

L’estudi presentat analitza 5 tipus de victimització diferents: els delictes comuns i violència entre iguals, la victimització per cuidadors, la victimització sexual, l’exposició a la violència i la victimització electrònica. Per extreure dades, s’han fet entrevistes en profunditat a 260 adults amb discapacitat, el 59,2% d’homes i el 40,8% dones. Del total de la mostra, 6 de cada 10 persones estaven incapacitades i el 84% dels entrevistats tenien entre 20 i 54 anys.

Dels cinc àmbits estudiats, n’hi ha tres on la victimització despunta. La major part dels entrevistats (87,7%) assegura que ha patit violència per part dels companys o delictes comuns, especialment en situacions de victimització psicològica (64%), robatoris (48%) i agressió física (40%). Cal destacar que l’abús psicològic és repeteix moltes vegades contra la meitat dels entrevistats en els llocs habituals per on es solen moure com l’escola, el carrer o el centre ocupacional. En aquests casos, 7 de cada 10 entrevistats han comunicat l’abús o als professionals (39%) o als progenitors (30%).

No sempre la violència recau directament a les persones amb DID. 6 de cada 10 entrevistats (67,3%) asseguren haver estat exposat a situacions violentes moltes vegades a la llar (25%) i algunes a l’àmbit comunitari (55%). Aquest és el tipus de victimització que menys es es comunica, només ho fan el 37% dels enquestats. El tercer àmbit on l’abús també es fa molt palès és aquell que ve de cuidadors i familiars. En aquest cas, també 6 de cada 10 (59,2%) afirmen haver patit violència física (36%) i violència psicològica (25%) per part dels seus tutors. Cal destacar que en un 72% dels casos la violència física es propinada pels propis progenitors però també és rellevant citar que la violència psicològica és recurrent en la meitat dels casos denunciats.

Les dades d’abús sexual que ofereix l’informe no són gens menyspreables. 5 de cada 10 dones i 2 de cada 10 homes entrevistats han patit algun tipus de victimització sexual. En aquest sentit, ressalta el fet que el 24,5% de les dones i el 7% dels homes confirmin que han patit relacions sexuals no desitjades amb penetració i que, en un 40% dels casos, aquests actes s’han repetit algunes vegades i en la mateixa proporció, aquest abús s’hagi perpetrat a casa per part dels pares, mares o parella d’un dels dos progenitors (30%). A més, un 29% de les dones i un 12% dels homes també denuncien tocaments sexuals. L’informe destaca que 6 de cada 10 entrevistat que han estat víctimes d’abús sexual ho expliquen, sobretot a pares i mares (44%) o a professionals de l’àmbit socioeducatiu (25%).

Munté va afirmar que “és prioritari pel Govern seguir treballant i avançant” en l’atenció a les persones amb discapacitat, i ha reiterat el compromís del Govern cap a les entitats.  Però també ha aprofitat per fer una crida a la implicació de tota la societat, afirmant que “cal afrontar la realitat. De res serveix mirar cap a una altra banda. Per a lluitar contra aquestes dades i defensar els drets de les persones, el paper de la Generalitat és important, la tasca de les entitats essencial, però cal que tothom s’impliqui, la societat en general”.

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*