Barcelona presenta el Pla de salut mental amb més de 100 accions de prevenció i suport

pla salut mental barcelona
Presentació del Pla de Salut Mental de Barcelona // Foto: Ajuntament de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona va presentar fa uns dies el Pla de salut mental 2016-2022, amb més de cent accions de prevenció i suport destinades a les persones afectades d’un trastorn de salut mental. El pla s’ha elaborat de manera transversal, amb la participació de tots els agents implicats.

Per primera vegada Barcelona tindrà un pla de salut mental, que es desenvoluparà en el període 2016-2022. El pla és una estratègia clara i directa per plantejar polítiques de millora de salut mental, amb més de 100 accions que s’impulsaran des del Govern municipal.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

Aquest pla s’ha elaborat de manera transversal, i des del gener d’aquest any el Govern ha estat treballant amb entitats, proveïdors de serveis, persones afectades i les seves famílies i diferents associacions. D’aquesta manera, tots els agents implicats han pogut tenir participació en un tema sovint invisibilitzat i que des d’avui és el centre d’atenció de la ciutat.

El Pla de salut mental comença amb un pressupost per al primer any de 51,2 milions d’euros, i es desplega en quatre línies estratègiques: l’abordatge dels determinants socials que afecten la salut mental; garantir uns serveis accessibles, segurs i eficaços per a tothom i especialment per a les persones més vulnerables; garantir el respecte als drets, i assegurar el bon desenvolupament del pla.

BANER_300X250

Algunes d’aquestes 100 mesures que recull el pla són reforçar i actualitzar els equipaments d’atenció a la salut mental, incrementar els serveis de salut mental i reforçar el Programa de servei individualitzat, impulsar la figura de l’educador de carrer o incorporar les entitats de salut mental en l’accés a l’habitatge per a entitats d’inclusió social.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va presidir la presentació i va afirmar que la salut “és una qüestió de ciutat”, que “hi ha problemàtiques de la salut mental que es poden evitar, com els desnonaments, l’atur o les retallades” i que amb aquest pla es pretén dissenyar una estratègia per “reduir al màxim el patiment de la nostra gent”.

També van participa en la presentació del pla Laia Ortiz, tinenta d’alcaldia de Drets Socials, que va afirmar: “Mai abans Barcelona havia tingut un pla com aquest”, i Gemma Tarafa, comissionada de Salut, que va explicar més a fons les mesures i els objectius del pla: “Un 12% de la població estarà o ha estat afectada per algun trastorn de salut mental al llarg de la seva vida, i ho hem de tenir en compte. Amb aquest pla posem l’accent en infants i adolescents, que és la clau de la prevenció.”

Font: Ajuntament de Barcelona

FECETC_Banner_fira si i millor

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*