Dissabte, 22 gener 2022
IniciDestacadesLa xarxa de salut mental a menors a Girona va tractar més...

La xarxa de salut mental a menors a Girona va tractar més de 5.000 pacients durant el 2017

menors salut mental girona
La xarxa de salut mental a Girona per menors ha fet 25 anys // Foto: Wikimèdia Commons

La xarxa d’atenció a la salut mental a menors infanto i juvenil de les comarques gironines ha fet 25 anys i ho celebrarà dijous amb una jornada commemorativa dedicada a un taller monogràfic sobre la intervenció amb els fills de persones que pateixen un trastorn mental. La jornada, que porta per nom Kidstime, anirà a càrrec del psiquiatre especialista en la matèria Leonard Fagin, i reunirà a la sala d’actes de l’Hospital Santa Caterina més de 150 professionals experts en l’atenció a la salut mental d’infants i adolescents de Catalunya.

L’any 1992, l’Institut d’Assistència Sanitària va obrir el primer Centre de Salut Mental Infanto-Juvenil que havia d’atendre els infants i adolescents de les comarques gironines. Després de 25 anys, els casos nous que arriben a la xarxa especialitzada ha crescut més d’un 460%, passant de 373 primeres visites l’any 1992 a 2.016 l’any passat, segons dades del tancament provisional d’activitat a desembre de 2017.

Els centres que integren la xarxa es dediquen a la valoració i al tractament de trastorns psíquics dels infants i joves fins a divuit anys. L’accés al servei, de caràcter ambulatori, es du a terme per derivació d’altres serveis del sistema de salut, ensenyament, serveis socials o justícia. Cada comarca disposa d’un centre de salut mental infantil i juvenil: Gironès i Pla de l’Estany, Alt Empordà, Baix Empordà, Garrotxa-Ripollès, Selva interior i Selva marítima. D’altra banda, al Parc Hospitalari Martí i Julià (Salt) s’hi ubiquen l’Hospital de Dia d’Adolescents, unitat d’hospitalització parcial que atén joves de 12 a 18 anys amb trastorns mentals i que requereixen un tractament ambulatori intensiu, i la Unitat de Referència per Psiquiatria Infantil i Juvenil (URPI). Aquest dispositiu, dotat de 14 llits, està dirigit a persones que requereixen d’un estudi diagnòstic i de tractament amb una atenció acurada les 24 hores del dia.

Segons les dades provisionals de 2017, els centres de salut mental infantil i juvenil (CSMIJ) del conjunt de les comarques gironines van atendre un total de 5.103 persones. Del total de pacients atesos als diferents CSMIJ, 2.016 han estat casos nous, un 5,82 % més que l’any 2016 (1.990 pacients nous). L’atenció al conjunt d’usuaris va requerir fer 28.200 visites (suma del conjunt de primeres visites, successives i grupals).

L’any 2017, els diagnòstics més freqüents tractats als CSMIJ van ser els trastorns adaptatius (1.084 casos), els trastorns per dèficit d’atenció (749), per ansietat (659) i trastorns de conducta alimentària (341).

L’Hospital de Dia d’Adolescents va atendre l’any passat un total de 83 pacients, dels quals 68 han estat casos nous. L’equipament disposa de 25 places per atendre adolescents que pateixen patologies com ara i principalment: trastorns de conducta alimentària, trastorns psicòtics i de l’espectre autista, trastorns de l’humor, trastorns neuròtics greus i patologies en l’ordre de la personalitat. El 80% dels adolescents tractats al 2017 tenien entre 12 i 15 anys, i del conjunt, prop del 50% (25 casos) pateixen un Trastorn de la Conducta Alimentària.

En relació amb la URPI, l’any 2017 es van realitzar 101 ingressos, amb un índex d’ocupació del 90% i una edat mitjana de 13 anys. Els principals motius d’ingrés han estat en un 28% risc de suïcidi (gest autolesiu i/o temptativa), un 22% són trastorns de conducta, un 20% trastorns de conducta alimentària i un 16% trastorns psicòtics.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content