
Una de les dades més esfereïdores que s’han explicat aquest matí a la presentació de la guia ‘No es no’ contra l’assetjament, abusos i agressions a les dones amb discapacitat, és que 7 de cada 10 dones amb discapacitat han patit violència en alguna de les seves formes durant la seva vida.
L’acte, que ha tingut lloc a la seu d’Andi Sabadell, s’ha fet de forma telemàtica respectant les mesures de prevenció de la Covid-19, amb la participació d’Úrsula Reales, directora de Down Catalunya, i Olga Pont, coordinadora d’atenció psicològica a Andi Sabadell.
Tres grups de nois i noies de l’entitat han seguit en diferents aules la presentació, en la que s’ha explicat per què es va creure necessària l’edició de la guia i com les persones amb discapacitat poden identificar si son víctimes d’una agressió sexual, d’assetjament o d’un abús.
Segons ha comentat Úrsula Reales, “per aquestes dones, la guia ha de ser un instrument important a l’hora de distingir comportaments de violència inadequats tant físics com verbals”.
Per la seva part, Olga Pont ha assegurat que “les experiències viscudes durant els més de 25 anys de treball a Andi Sabadell en aquest aspecte han ajudat molt en el redactat de la guia”.
Per a l’elaboració de la guia contra la violència masclista s’ha comptat amb els materials i el treball de les tècniques de cadascuna de les entitats de Down Catalunya, de varies dones amb discapacitat intel·lectual, del Grup de Treball ‘Psicologia + Discapacitat’ del Col·legi de Psicòlegs de Catalunya, el CJAS (Centre Jove d’Atenció a les Sexualitats) i s’ha redactat en el format de ‘lectura fàcil’ per tal de millorar-ne la comprensió a les persones amb discapacitat. Finalment, l’empresa ‘Reckitt Benkiser’ es va oferir per a fer-se càrrec del finançament, la impressió i publicació.