Dijous, 6 octubre 2022
Dijous, 6 octubre 2022
IniciDependènciaViolant Cervera: Tenim l’objectiu d’avançar cap a un sistema universal, centrat en...

Violant Cervera: Tenim l’objectiu d’avançar cap a un sistema universal, centrat en la persona i en la seva interacció social i comunitària”

La consellera de Drets Socials participa en una conferència del Fòrum Social Pere Tarrès

violant cervera forum social pere tarres
Violant Cervera durant la seva intervenció a la conferència // Foto: gencat

La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, va traçar ahir les línies mestres de les polítiques socials per aquesta legislatura i els reptes que afronta el país els propers anys en aquest àmbit, durant la seva participació al Fòrum Social Pere Tarrés amb la conferència “Els drets socials a la Catalunya del futur”. 

Cervera va explicar que la conselleria té l’objectiu d’impulsar les polítiques necessàries per “avançar cap a un sistema universal, centrat en la persona i en la seva interacció social i comunitària”. En aquest sentit, va destacar que els Fons europeus suposen “una finestra d’oportunitat per impulsar aquest nou model i esdevenir un accelerador dels canvis que necessita el país en l’àmbit social”. 

Banner 300x250px EnBucle3

La consellera va recordar que, en l’àmbit de l’atenció social, des del Departament es preveu invertir aquests fons en: La millora de l’accessibilitat en equipaments, webs i aplicacions (20M€); noves tecnologies per a l’atenció a les persones amb dependència o discapacitat per promoure’n la vida independent (59M€); nous espais residencials de llarga durada per a col·lectius vulnerables, com ara gent gran, persones amb discapacitat o problemes de salut mental, i usuaris que es trobin en situació de sensellarisme (200MEUR); rehabilitació d’edificis i construcció d’habitatges socials en règim de lloguer (160MEUR).

La titular de Drets Socials va remarcar que una altra de les prioritats del Departament serà “l’enfortiment del tercer sector social, puntal bàsic de la nostra societat”. En aquest sentit, va destacar que en el context actual “cal potenciar el caràcter transversal, plural i col·laboratiu entre els diversos actors -administracions, entitats, món local i agents socials- per consolidar estructures generadores de reciprocitat, de confiança i d’implicació a fi d’intervenir de manera preventiva i proactiva en l’entorn més proper i en la comunitat”. És per això que la consellera aposta per promoure una política d’inclusió social estratègica, integral i avançada que sigui capaç de donar resposta a les problemàtiques socials, també a les sorgides en l’actual context de crisi social i econòmica, i que afecten a una part molt important de la ciutadania.

En aquest sentit, va lamentar que la Covid-19 hagi “entrat directament en les esquerdes i fragilitats de les nostres societats” i hagi “mostrat la debilitat dels nostres sistemes en la defensa dels drets i la protecció de les persones”. Cervera va remarcar també que “les conseqüències més devastadores de la pandèmia han recaigut sobre aquells col·lectius que ja es trobaven en situació de vulnerabilitat (gent gran, persones amb discapacitat, infància i gent jove, les dones i les famílies monoparentals, les persones en situació d’atur de llarga durada o les persones sense llar)”, i va alertar que, a més, s’han afegit nous perfils en situació de vulnerabilitat social. “La pandèmia ha fet evident que ens cal enfortir el nostre sistema de protecció social. Ens ha fet adonar de les nostres debilitats estructurals i que hem de donar una resposta ràpida i potent per a resoldre les urgències d’ara, però que, sobretot, hem de ser capaços d’entomar els reptes de futur que tenim davant i repensar com volem que sigui el nostre sistema de protecció social”, va reblar.

Finalment, la consellera Cervera va avançat que “tramitarem el projecte de Llei de la concertació social, una llei que ha de permetre garantir la qualitat de tot els serveis d’atenció a les persones”. També va anunciar la creació de l’Agència d’Atenció Integrada i l’elaboració d’un nou model de promoció de l’autonomia personal i d’atenció a les persones amb dependència. En darrer terme, va explicar que es treballa en una “nova llei per als barris que doni prioritat, no tan sols a les actuacions en els edificis d’habitatges, sinó que accentuï la seva voluntat de cohesió social treballant adequadament els programes comunitaris”.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content