Dissabte, 23 octubre 2021
IniciGent GranLa Generalitat allibera 1.753 places de residències de gent gran reservades per...

La Generalitat allibera 1.753 places de residències de gent gran reservades per la Covid per reduir la llista d’espera

residència de gent gran
La situació a les residències de gent gran ha millorat molt // Foto: Músicos por la Salud

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha publicat una resolució amb efectes a partir del dia 1 de maig que permetrà “l’alliberament” de 1.753 places de residències de gent gran a tot Catalunya que es mantenien buides perquè els centres poguessin fer sectoritzacions i aïllaments davant de casos probables o confirmats de covid-19. Per tant, aquestes places es podran destinar a realitzar nous ingressos de persones que es troben en llista per accedir a una plaça pública.

El juny del 2020, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i el de Salut van impulsar un Pla de contingència per fer front a la covid-19 a les residències que tenia com a objectiu posar en marxa de manera anticipada un conjunt d’actuacions i mesures per fer front a una segona onada o rebrots, i que les persones que viuen en aquests centres, que són les més vulnerables a la malaltia, estiguessin el màxim de protegides possible. Una de les actuacions més importants va ser la reserva de 3.016 places buides, el 5,66% del total de places finançades públicament a Catalunya.

Ara que la incidència de la covid-19 ha disminuït de manera dràstica i generalitzada als centres residencials gràcies a la vacunació, a tota la feina prèvia que s’ha realitzat (protocols, plans de contingència, formació als treballadors) i al compromís dels i les professionals, el Departament ha decidit reduir aquesta reserva de places buides per fer aïllaments a 1.263, que representen el 2,1% del total de places públiques. És a dir, es redueixen en un 58,2% les places reservades.

Reducció de la llista d’espera

La reducció de la llista per accedir a una plaça residencial pública és una prioritat per al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Durant els primers mesos de la pandèmia no es van permetre nous ingressos  a les residències per protegir la salut i la vida de les persones residents, però a partir de l’estiu aquests es van reprendre. De juny de 2020 a març de 2021 s’han produït 13.040 ingressos en places amb finançament públic.

La llista per accedir a una plaça pública a una residència de gent gran a 1 de març és de 17.543 persones. Aquestes persones no estan desateses, ja que poden disposar d’altres prestacions derivades de la llei de dependència o del sistema públic de serveis socials. Els serveis que poden rebre comprenen tant l’assistència a centres de dia, atenció domiciliària, prestació de cuidadors no professionals o teleassistència. A més, de les 17.543 persones en llista d’accés, 7.071 (un 40%) han renunciat una vegada o més a les diverses propostes de places residencials (fins a 24 vegades algunes persones).

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES