Dimecres, 29 juny 2022
Dimecres, 29 juny 2022
IniciOpinióVIH-SIDA, claus per entendre’l en ple segle XXI

VIH-SIDA, claus per entendre’l en ple segle XXI

el  vih i la sida en el segle xxi
Les campanyes de prevenció com l’ús del preservatiu han ajudat a reduir els contagis // Foto: PxHere

Segons el darrer informe de la Direcció General de Salut Pública a Espanya, des de l’any 2003 s’han notificat un total de 56.748 nous diagnòstics d’infecció pel VIH, amb una taxa anual estimada de gairebé 8 diagnòstics nous per cada 100.000 habitants, sent superior a la mitjana de la Unió Europea.

Però què és realment el VIH? Anomenem VIH el Virus de la Immunodeficiència Humana, el qual ataca el sistema immunitari o de defensa i que, si no es tracta, pot causar SIDA, sigles utilitzades per a la malaltia que pot ocasionar en estadis avançats: Síndrome de Immunodeficiència Adquirida. No hi ha actualment una cura eficaç per a la infecció pel VIH i un cop es contrau es té de per vida. No obstant això, amb l’atenció mèdica adequada, es pot controlar i els que reben tractament eficaç poden tenir una vida llarga i saludable sense transmetre la infecció.

banner newsletter oferta 50%

El nombre de casos notificats de SIDA ha experimentat un progressiu declivi des de l’any 1996 per la generalització del tractament antiretroviral, les campanyes de prevenció com l’ús de preservatiu i un millor coneixement de pràctiques de riscos que van ser professats en les dues dècades anteriors, aconseguint un millor control de la malaltia, però comportant que actualment en alguns àmbits s’han relaxat les mesures preventives i d’educació.

Fases del VIH

Quan les persones que tenen el VIH no reben tractament, la infecció generalment passa per tres fases.

Fase 1. Infecció aguda: normalment, passades unes setmanes després de la infecció, sol aparèixer una síndrome anomenada retroviral en el 50-90% dels infectats amb símptomes no específics o similars a una influença com febre, mal estat general, adenopaties (ganglis inflamats) i rash cutani, encara que també molts poden ser totalment asimptomàtics. En dit moment presenta alta probabilitat de contagi ja que els nivells de virus en secrecions genitals i sang són molt elevats.

Fase 2. Infecció crònica: també anomenada d’infecció asimptomàtica o de latència clínica. El virus continua estant actiu, però es reprodueix a nivells molt baixos, i les persones podrien no presentar cap símptoma ni sentir-se malaltes. Pot durar fins a una dècada o més si no es prenen medicaments per al VIH, però en algunes persones la progressió pot ser més ràpida. Tot i així, es pot transmetre el VIH. Al final d’aquesta fase, augmenta la quantitat del VIH a la sang (la qual cosa s’anomena càrrega viral) i es redueix el recompte de cèl·lules CD4 (que són les cèl·lules de defensa immunitària).

Fase 3. Poden començar a presentar símptomes i ja és la Síndrome d’immunodeficiència adquirida (SIDA) com a tal que és la més greu, estant el sistema immunitari tan deteriorat que comencen a tenir una quantitat cada vegada més gran de malalties, les quals es diuen infeccions oportunistes. Es poden tindre nivells de càrrega viral elevats i ser molt contagiosos. 

Sense tractament, les persones amb SIDA només sobreviuen aproximadament tres anys, però els qui prenen els medicaments per al VIH adequadament podrien no arribar mai a aquesta fase.

El percentatge de casos diagnosticats amb malaltia avançada és del 25% i amb diagnòstic tardà de 46%. Per això és molt important el diagnòstic primerenc i inici tractament antiretroviral per disminuir la capacitat de transmetre la infecció, millorar la clínica de la malaltia aguda, preservar la immunitat i reduir les taxes de mutació viral.

L’única forma de saber amb tota certesa si té el VIH és fent-se la prova, cosa que li va a ajudar a prendre decisions saludables perquè previngui transmetre el virus. Estadísticament, els homes suposen el 86% dels nous diagnòstics de VIH amb una mitjana d’edat al diagnòstic de 36 anys, encara que crida l’atenció que gairebé el 12% tenen entre 15 i 24 anys i 16% tenien 50 anys o més.

El mode de transmissió més freqüent es dóna en homes que tenen sexe amb homes, el 57%, seguida de la transmissió heterosexual que suposa un 32% i l’ocorreguda en persones que es injecten drogues que suma un 3%, sent en total el 89% dels nous diagnòstics de VIH de transmissió sexual.

Des de la nova Unitat de Salut Sexual i Reproductiva de l’Home de Grup Virtus, es recomana la prova de serologia de VIH a persones en què es realitza avaluació o requereixen tractament per infeccions de transmissió sexual de qualsevol tipus i també s’han de realitzar alhora que es fa estudi diagnòstic de sífilis, Chlamydia, gonorrea o que haguessin mantingut relacions sexuals de risc. És essencial que els ciutadans i els professionals sanitaris siguin conscients que qualsevol persona que faci pràctiques de risc és vulnerable al VIH, independent de la seva condició sexual i que és important diagnosticar la infecció com més aviat millor.

A més, caldria implantar i reforçar actuacions eficaces d’educació per prevenir la transmissió.

Dr. Joan Serrano UribeEspecialista en Urologia i titular de la Unitat de Salut Sexual i Reproductiva de l’Home en Centro Médico Complutense (Grupo Virtus)

Diari de la DisCapacitat Oferta Newsletter 50% descompte

Ara per només 7,99 € durant el primer any rebràs al teu correu cada dia tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya. No deixis escapar aquesta oportunitat!!

Redacció/Fonts
Redacció/Fonts
El Diari de la DisCapacitat és el primer digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content