Anar a l’hospital o realitzar un procediment mèdic pot ser una experiència difícil i estressant per a qualsevol persona, però per a aquells amb autisme, discapacitat intel·lectual o neurodiversitat, aquests reptes poden ser aclaparadors. Sovint, els obstacles són tan grans que molts no aconsegueixen completar una visita mèdica, una cirurgia o fins i tot una anàlisi de sang.
Amb l’objectiu de fer els entorns sanitaris més amables per a aquestes persones, Vall d’Hebron va implementar el programa M’adapTU, un projecte pioner a Catalunya. Dissenyat en col·laboració amb la Federació Catalana d’Autisme, els Serveis de Psiquiatria i Pediatria de l’hospital, ARASAAC (Centre Aragonès per a la Comunicació Augmentativa i Alternativa) i amb el suport de la Fundació ”la Caixa”, aquest programa es va llançar el 2021 i recentment va completar la seva segona fase. Aquesta nova etapa inclou senyalització millorada amb pictogrames, recursos audiovisuals i guies de suport visual per anticipar el que succeirà durant una visita mèdica.
Inicialment pensat per a persones amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA), M’adapTU ha demostrat que els seus recursos també beneficien a persones de molts altres col·lectius, com aquelles amb discapacitats intel·lectuals o barreres idiomàtiques. Aquest tipus d’adaptació en els entorns mèdics no només millora l’experiència hospitalària, sinó que també facilita un diagnòstic i tractament més adequat.
Anticipació i preparació: claus de l’èxit
Un dels pilars fonamentals del programa és dotar als pacients i les seves famílies d’eines per anticipar els passos que donaran durant la seva visita a l’hospital. La inseguretat que provoca el no saber què passarà durant una consulta mèdica pot generar ansietat, especialment en persones amb TEA o neurodiversitat. Per això, el programa ofereix vídeos que mostren els espais de l’hospital i expliquen de manera visual el que succeirà, ajudant així a reduir l’estrès.
Laura de Batlle, presidenta de la Federació Catalana d’Autisme, destaca que aquest projecte no només és útil per a les persones autistes, sinó per a qualsevol pacient que senti ansietat o incertesa davant una visita mèdica. A més dels vídeos i guies visuals, Vall d’Hebron ha instal·lat una nova senyalització que inclou pictogrames desenvolupats per ARASAAC, que són especialment útils per a persones amb dificultats de comunicació.
La importància de l’accessibilitat cognitiva
ARASAAC, que va col·laborar estretament en el disseny dels pictogrames, subratlla que aquest tipus de recursos gràfics milloren l’accessibilitat cognitiva per a persones amb autisme, discapacitat intel·lectual o barreres idiomàtiques. “Hem donat un pas important en millorar la comunicació en un entorn hospitalari, que pot ser complex i estressant per a moltes persones”, afirmen des de l’organització.
A més de la senyalització, s’ha publicat una Guia de Suports Visuals en l’Àmbit Sanitari, destinada a facilitar l’explicació dels diferents procediments mèdics a persones amb autisme o amb necessitats complexes de comunicació. Aquesta guia, elaborada per un equip multidisciplinari, busca fer més comprensibles les visites i els procediments hospitalaris.
Un compromís amb la humanització de la salut
El programa M’adapTU es va posar en marxa gràcies a una subvenció de la Fundació ”la Caixa”, el qual té com a objectiu promoure la humanització de la salut i millorar la qualitat de vida dels pacients. Valeri Ruiz, responsable de Relacions amb Entitats Socials de la fundació, emfatitza que aquest projecte és innovador i replicable en altres hospitals, la qual cosa representa un avenç significatiu en la inclusió i accessibilitat en l’àmbit sanitari.
Per a Laura de Batlle, el programa respon a una necessitat urgent: fer que els hospitals siguin espais menys hostils per a les persones autistes i les seves famílies. La manca d’adaptacions en els entorns mèdics no només augmenta l’estrès dels pacients, sinó que també contribueix a una menor esperança de vida per a les persones amb TEA.
El programa Comunica’t: una porta a la comunicació
Un altre aspecte clau de M’adapTU és el programa “Comunica’t: no parlar no significa no tenir res a dir”, que es centra en oferir eines de comunicació alternativa a aquells pacients que no poden comunicar-se verbalment. Això inclou dispositius electrònics, taulers i pictogrames que faciliten la interacció entre els pacients i el personal mèdic.
El programa Comunica’t està dissenyat per a nens i nenes ingressats a Vall d’Hebron que tenen dificultats en la comunicació oral a causa de diverses condicions, com l’autisme o síndromes genètics. La Dra. Romy Rossich, coordinadora del programa, destaca que aquests nens tenen molt a dir, i M’adapTU els ofereix els recursos necessaris per fer-ho.
Amb aquests esforços, Vall d’Hebron es posiciona com un referent en l’atenció sanitària adaptada a les persones neurodiverses, obrint un camí cap a una sanitat més inclusiva i accessible per a tothom.