La Regidoria de Salut i Esports de l’Ajuntament de Reus ha organitzat una sèrie d’activitats per commemorar el Dia Mundial de la Prevenció del Suïcidi, que se celebra la setmana vinent. Els esdeveniments començaran el dimarts 10 de setembre a les 18:00 hores, amb la lectura del manifest “Alcem la veu per combatre l’estigma”. Aquesta lectura marcarà l’inici d’una setmana dedicada a la sensibilització i la prevenció del suïcidi.
El dijous 12 de setembre, a les 18:00 hores, a la Biblioteca Central Xavier Amorós, es durà a terme una taula rodona titulada “Què queda després del suïcidi: Relats de supervivents”. Aquest esdeveniment se centrarà en les vivències dels familiars que han perdut éssers estimats per suïcidi. Hi participaran Dolors López, autora de “Te nombro”, i Miguel Lara i Rosa Burguera, autors d’“Una puta merda”, que compartiran les seves experiències i reflexions.
La tercera activitat es realitzarà el divendres 13 de setembre a les 17:30 hores al Centre Cívic Llevant. Amb el títol “La conducta suïcida des d’una perspectiva de gènere”, es tractaran dues temàtiques importants. La primera, “La perspectiva de gènere per a la comprensió de la conducta suïcida en les dones”, serà presentada per Marcela Mezzatesta, especialitzada en infància i adolescència. La segona, “Trencant l’estigma vers la ideació autolítica durant l’etapa perinatal”, serà abordada per Cristina Garcia, experta en suïcidi i etapa perinatal.
Finalment, el dissabte 14 de setembre a les 11:00 hores, la Biblioteca Central Xavier Amorós acollirà un matí cultural sota el títol “Veus i vida”. Aquest esdeveniment inclourà un recital de poesia escènica titulat “Dir per guarir”, a càrrec d’Adriana Bertran Anía, filòloga, poeta i performer de renom internacional en el poetry slam. A més, es projectaran dos curtmetratges, “Abril se fue en noviembre”, de Rosa Cabrera, i “Silencis que ploren”, de Gener B. Bianzo, seguides d’un col·loqui moderat per Laura Horcajo de l’Associació Catalana per a la Prevenció del Suïcidi.
Enrique Martin, regidor de Salut i Esports, ha destacat que aquest any s’ha posat l’accent en la perspectiva de gènere per identificar les particularitats de les dones en la conducta suïcida. Martin ha explicat que les activitats busquen donar veu a les supervivents i evitar l’estigmatització, mentre es promou el Pla Local per a la Prevenció de la Conducta Suïcida de Reus (2023-2027), que inclou accions per a la promoció de la salut, el benestar emocional i la sensibilització.