Dissabte, 7 setembre 2024
IniciAPUNTSLa importància de protegir l'audició infantil davant l'excés de sorolls ambientals als...

La importància de protegir l’audició infantil davant l’excés de sorolls ambientals als centres escolars

Els nens estan exposats a un excés de soroll diari que pot provocar problemes auditius i afectar la seva salut i benestar general. La prevenció i la conscienciació són fonamentals per garantir una audició saludable

La importància de protegir l'audició infantil davant l'excés de soroll ambiental als centres escolars
Els infants estan molt exposats a sorolls ambientals a les escoles // Foto: Audika

L’exposició constant a sorolls superiors a 65 decibels durant el dia i a 55 decibels a la nit pot tenir conseqüències negatives per a la salut auditiva, segons les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Aquest problema no afecta només els adults, sinó també els nens, especialment vulnerables durant els primers anys de vida.

Tot i que el sistema auditiu dels infants és relativament complet al néixer, es tracta d’una estructura que continua madurant durant la infància i l’adolescència. A causa d’aquesta immaduresa, els nens són especialment sensibles als sons aguts, i per tant, és crucial limitar la seva exposició a sorolls forts i constants per tal de preservar les seves capacitats auditives a llarg termini.

Els centres escolars com a focus de soroll

Un dels entorns on els infants passen més temps és a les escoles, on el soroll de trànsit, les activitats dins de l’aula i els jocs al pati poden generar nivells elevats de decibels. Sense una insonorització adequada a les aules, els nens poden experimentar problemes auditius que afectin el seu rendiment acadèmic, la seva concentració i el seu benestar general. Això pot portar a problemes com un rendiment escolar baix, dèficits d’atenció, nerviosisme i dificultats per dormir o socialitzar.

Consells per protegir l’audició dels nens

Davant aquest problema, Audika, experts en salut auditiva, proposa una sèrie de mesures preventives per protegir l’audició infantil i garantir que els més petits desenvolupin hàbits saludables:

  • 1. Evitar l’exposició a sorolls forts: Es recomana evitar esdeveniments amb sorolls intensos com espectacles infantils, festes amb pirotècnia o esdeveniments esportius. En cas d’assistir-hi, és fonamental utilitzar protecció auditiva com taps o orelleres.
  • 2. Reduir el volum de dispositius d’àudio: Amb l’augment de l’ús d’auriculars per escoltar música, veure vídeos o jugar a videojocs, es recomana limitar l’ús continuat d’aquests dispositius i fer descansos regulars, evitant sessions de més de 45 minuts sense pauses.
  • 3. Controlar el volum d’aparells electrònics: El mòbil, la televisió o les joguines sorolloses poden representar un risc per a la salut auditiva dels nens si no es regula el volum adequadament.
  • 4. Realitzar revisions auditives regulars: La detecció precoç és essencial per prevenir problemes auditius. Audika recomana fer revisions periòdiques per assegurar una audició òptima.
  • 5. Netejar les orelles de manera adequada: La neteja externa de les orelles ha de ser suau i mai no s’han d’introduir objectes dins del conducte auditiu, ja que això podria empitjorar l’acumulació de cera.
  • 6. Protegir les orelles del fred, la humitat i els canvis de pressió: Exposar els nens a situacions com canvis bruscos de temperatura, submergir-se en l’aigua o estar en entorns amb canvis de pressió pot provocar molèsties com l’otitis. És recomanable seguir els consells mèdics per prevenir aquests problemes.

La importància de la prevenció

Aina Bastús Juanola, responsable pediàtrica d’Audika Kids España, subratlla que la conscienciació sobre la importància de les revisions auditives en nens és essencial per prevenir problemes a llarg termini. “A Audika ens comprometem a sensibilitzar la població sobre la salut auditiva i fomentar hàbits saludables per protegir l’audició dels més petits”, afirma.

Una detecció precoç de possibles problemes auditius és crucial per evitar complicacions en el desenvolupament del llenguatge i l’aprenentatge dels infants. Davant qualsevol sospita de deficiència auditiva, es recomana acudir a un especialista per fer un examen auditiu el més aviat possible.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES