Unes 200 persones reben l’ajuda del programa de detecció precoç de la psicosi a la demarcació de Lleida

Es va implantar ara fa 10 anys

professionals-programa-detecció-precoç-psicosi-lleida
Equip de professionals que treballen en el programa de detecció precoç de la psicosi // Foto: gencat

Al voltant de 200 persones s’han beneficiat de la implantació fa 10 anys del Programa d’Intervenció Precoç en Psicosi (PIPP) a l’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida. Un programa que treballa en la intervenció precoç de la psicosi amb el doble objectiu de tractar i estalviar patiment a les persones afectades i fer front a l’estigma de la salut mental. El programa, coordinat pel metge especialista en psiquiatria, Salvador Miret, dona servei a tota la demarcació de Lleida i, des de fa 2 anys, compta amb la seva implantació als Centres de Salut Mental d’Adults (CSMA) a les capitals de comarca de Balaguer, Cervera, el Pont de Suert, la Seu d’Urgell, les Borges Blanques, Mollerussa, Tàrrega, Tremp i Vielha, així com al Centre de Salut Mental Infanto-Juvenil (CSMIJ) de Lleida. 

La psicosi és un trastorn mental greu que es caracteritza per l’alteració de la percepció de la realitat. Les persones que experimenten un episodi psicòtic poden patir uns primers símptomes com són les alteracions sensoperceptives, del pensament, de l’estat d’ànim i de la conducta. La seva prevalença és de l’1% de la població, amb una distribució similar entre homes i dones. L’aparició de la malaltia sol ser al final de l’adolescència, principi de l’edat adulta. Per això, el programa PIPP té com a població diana les persones de 14 a 35 anys. 

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

El programa PIPP fa una aproximació pluridisciplinària en l’inici de la malaltia, ja que està format a la demarcació de Lleida per un equip de 22 persones, professionals de l’àmbit de psiquiatria, psicologia, infermeria i treball social. No és factible intervenir a la fase premòrbida (abans de la malaltia), però sí a la fase prodròmica, la que antecedeix l’aparició del primer episodi psicòtic, per això, és tan important aquesta actuació precoç. 

El programa s’estructura en dos tipus d’actuacions: les intervencions, que poden ser psiquiàtriques o psicoterapèutiques i també es porten a terme amb els familiars de la persona, i la rehabilitació, ja sigui psico-educativa, com de monitoritzaió de fàrmacs o en el seguiment en el consum de substàncies. La persona afectada es manté en el programa fins que progressivament va normalitzant el seu funcionament en els diferents àmbits. “La psicosi comporta una important disrupció en la biografia de la persona que la pateix i suposa un fort impacte emocional sobre la seva família i l’entorn, per això, el diagnòstic precoç suposa un gran avantatge per alleugerir el patiment de la persona afectada” matisa Salvador Miret, coordinador del PIPP. 

BANER_300X250

El PIPP forma part de les Estratègies de Salut Mental 2017-2020 que estan integrades en el Pla de salut de Catalunya 2016-2020, que vol donar un impuls clar i decidit al desplegament del model d’atenció comunitària en salut mental.

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*