Unes 170 persones reflexionen sobre la intervenció comunitària en salut mental en una jornada a Lleida

Organitzada pels Serveis de Rehabilitació Comunitària

jornada reflexio intervencio comunitaria salut mental lleida
Membres de la taula rodona inaugural de la jornada a Lleida // Foto: gencat

Unes 170 persones van participar ahir dijous, 14 de novembre, en la IV Jornada d’Intervenció Comunitària en Salut Mental, un espai de diàleg per reflexionar sobre nous models d’intervenció comunitària, aprofundir en el nou paradigma d’atenció social comunitària i conèixer les experiències innovadores que s’estan duent a terme al territori. Organitzada pels Serveis de Rehabilitació Comunitària (SRC) de Lleida, Balaguer i Tàrrega, gestionats per l’empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), la jornada va tenir lloc a l’Auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera de la Universitat de Lleida.

Durant la jornada es van presentar sis ponències conduïdes per professionals i també per usuaris que van explicar en primera persona les seves vivències. A més, es van presentar també quatre experiències innovadores en intervenció en salut mental dutes a terme al territori i cinc tallers per abordar aspectes com els avenços en cognició, la lluita contra l’estigma o metodologies lúdiques per millorar les capacitats psicològiques, entre altres.

BANER_300X250

“En aquesta quarta edició, posem el focus en el canvi de paradigma, en el qual considerem que les persones que tenen un diagnòstic de salut mental són persones que tenen capacitats com tothom”, va explicar Marta Cobo, psicòloga i coordinadora del SRC de Tàrrega. “Són persones amb els mateixos drets i, per tant, poden formar part de la comunitat i canviar-la, amb una mirada inclusiva on tothom hi tingui part”, va destacar Carme Sarret, psicòloga i coordinadora del SRC de Lleida.

A més d’adreçar-se als professionals que treballen en la xarxa de salut mental i fora de la xarxa, tant sanitària com no sanitària, “la jornada s’ha obert per primer cop als usuaris i a les famílies, amb l’objectiu d’afavorir l’apoderament i la participació de les persones en relació amb la salut mental i dins la comunitat, com a membres de ple dret, i d’oferir un espai per conèixer l’atenció facilitada i de quina manera poden promoure la seva autonomia”, va explicar Maria Rosa Companys, psicòloga i coordinadora del SRC de Balaguer.

Van inaugurar la jornada el gerent de Gestió de Serveis Sanitaris i de l’Institut Català de la Salut a Lleida, Ramon Sentís; el director del Servei de Salut Mental de l’Hospital Universitari de Santa Maria (HUSM), Josep Pifarré; el coordinador de la Unitat de Trastorns Cognitius de l’HUSM, Gerard Piñol; i Genís Teixé, usuari del SRC que va parlar en primera persona de la seva experiència.

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*