L’any 2017 es van produir 3.679 morts per suïcidi a Espanya, segons dades registrats pel Institut Nacional d’Estadística (INE), un 3,1% més que el 2016 i la xifra més elevada en els darrers 12 anys.
A més, el suïcidi és la tercera causa de mort al grup d’edat d’entre els 15 i els 29 anys, d’acord amb l’Institut Nacional d’Estadística. Segones les darreres dades disponibles, gairebé 300 nens i joves menors de 30 anys es van convertir en la vida el 2017.
Per abordar aquest problema la Confederación Salud Mental España ha organitzat, amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental, la jornada “Conect@ con la vida” centrada en la prevenció del suïcidi, en la que s’han pogut escoltar les opinions d’experts i expertes, tant de professionals que treballen en la prevenció i la intervenció en casos de conductes suïcides, com de persones supervivents i familiars.
Durant la inauguració de la jornada, Nel González Zapico, president de la Confederació SALUT MENTAL ESPAÑA, ha reiterat que “el suïcidi pot prevenir” i ha insistit a la necessitat d’invertir en “mesures eficaces i adequades”. “No podem permetre que persones que viuen una situació de primera necessitat sense rebre l’atenció adequada ”, ha defensat per denunciar com el sistema sanitari espanyol obvia i deixa de banda la seva atenció al sofriment psíquic i els problemes de salut mental.
Respecte als recursos prioritaris, González Zapico va reivindicar “la urgència d’implantar, entre altres mesures, un telèfon d’atenció i risc suïcida, que sigui de caràcter públic, gratuït i, de tres xifres, fàcil d’enregistrar (com ocorre amb el 016, per a l’atenció a les víctimes de violència masclista), garantint així l’atenció, el seguiment i el control professional que aquesta situació necessària”.
A l’acte d’inauguració hi va participar també Jesús Celada, director de Políticas de Apoyo a la discapacitat del Ministeri de Salut, Consum i Benestar Social, que ha manifestat el seu compromís en matèria de desenvolupament de mesures per a la prevenció del suïcidi.
Tras l’acte d’inauguració, Andoni Anseán, president de la Societat Espanyola de la Suicidologia i de la Fundació Espanyola per a la Prevenció del Suïcidi, ha plantejat les seves principals línies i contextos socials per condicionar les alarmants xifres de conducta suïcida, tant a Espanya com a nivell mundial.
A continuació, a la primera taula titulada “¿Es pot prevenir el suïcidi?”, moderada per Rosa Bayarri, presidenta de Salut Mental de la Comunitat Valenciana, ha intervingut Rosa de Arquer, psicòloga del telèfon de l’esperança d’Astúries, Mercedes Navío, coordinadora de l’Oficina de Salut Mental de la Comunitat de Madrid, Laura Bezos, psicòloga clínica de SUMMA, Sergio Tubío, coordinador de formació del cos de bombers de Madrid, i Gabriel González, periodista i autor del llibre “Hablemos del suicidio”. En aquesta taula ha agafat importància el paper dels mitjans de comunicació en la prevenció del suïcidi.
A la segona mesa, titulada “Sobrevivir al suïcidi. Històries contades pels seus protagonistes”, hi ha participat Judith Sala, sòcia i voluntària de l’Associació Deprés del Suïcidi, Francisco Javier Hurtado, supervisor de la conducta suïcida, i Bàrbara Mitats, tècnica de la Federació Salut Mental Catalunya, sota la moderació d’Elías Miñana, membre del Comitè en 1a Persona FEAFES SALUT MENTAL Extremadura.
Per clausurar la jornada, José Luís Herrera, supervivent de suïcidi, ha parlat amb José Luís Méndez, treballador social de la Confederació, per compartir amb l’auditori la seva pròpia experiència.