21.3 C
Barcelona
Dijous, 4 juny 2020

Unes 10 persones al dia es treuen la vida a Espanya, convertint el suïcidi en la primera causa de mort externa

Apunta't al nostre Newsletter

Per estar al dia de totes les notícies, anuncis i ofertes especials

També has de llegir...

FSCD i Diari de la Discapacitat, junts per millorar la visibilitat mediàtica de la discapacitat intel·lectual

Èxit21 és el diari digital de la Fundació Catalana Síndrome de Down // Foto: FCSD La Fundació Catalana...

Cultura commemora els 10 anys de la Llei de la Llengua de Signes Catalana

Nen expressant-se en LSC // Foto: gencat El Departament de Cultura, a través de la Direcció General de...

Un informe del CERMI recull la vulneració dels drets humans de les persones amb discapacitat a Catalunya

L'informe fa referència a la segona activitat de la Guàrdia Urbana // Foto: Ajuntament de Barcelona El Comitè...

Més facilitats de les persones amb discapacitat per accedir als ajuts per pagar el lloguer

La COVID-19 està afectant també al pagament dels lloguers d'habitatges // Foto: Wikimedia Commons La Generalitat de Catalunya...
jornada-dia-salut-mental-suïcidi-primera-causa-mort-externa
Un moment de la taula rodona sobre la prevenció del suïcidi // Foto: Salud Mental España

L’any 2017 es van produir 3.679 morts per suïcidi a Espanya, segons dades registrats pel Institut Nacional d’Estadística (INE), un 3,1% més que el 2016 i la xifra més elevada en els darrers 12 anys.

A més, el suïcidi és la tercera causa de mort al grup d’edat d’entre els 15 i els 29 anys, d’acord amb l’Institut Nacional d’Estadística. Segones les darreres dades disponibles, gairebé 300 nens i joves menors de 30 anys es van convertir en la vida el 2017.

Per abordar aquest problema la Confederación Salud Mental España ha organitzat, amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental, la jornada “Conect@ con la vida” centrada en la prevenció del suïcidi, en la que s’han pogut escoltar les opinions d’experts i expertes, tant de professionals que treballen en la prevenció i la intervenció en casos de conductes suïcides, com de persones supervivents i familiars.

Durant la inauguració de la jornada, Nel González Zapico, president de la Confederació SALUT MENTAL ESPAÑA, ha reiterat que “el suïcidi pot prevenir” i ha insistit a la necessitat d’invertir en “mesures eficaces i adequades”. “No podem permetre que persones que viuen una situació de primera necessitat sense rebre l’atenció adequada ”, ha defensat per denunciar com el sistema sanitari espanyol obvia i deixa de banda la seva atenció al sofriment psíquic i els problemes de salut mental.

Respecte als recursos prioritaris, González Zapico va reivindicar “la urgència d’implantar, entre altres mesures, un telèfon d’atenció i risc suïcida, que sigui de caràcter públic, gratuït i, de tres xifres, fàcil d’enregistrar (com ocorre amb el 016, per a l’atenció a les víctimes de violència masclista), garantint així l’atenció, el seguiment i el control professional que aquesta situació necessària”.

A l’acte d’inauguració hi va participar també Jesús Celada, director de Políticas de Apoyo a la discapacitat del Ministeri de Salut, Consum i Benestar Social, que ha manifestat el seu compromís en matèria de desenvolupament de mesures per a la prevenció del suïcidi.

Tras l’acte d’inauguració, Andoni Anseán, president de la Societat Espanyola de la Suicidologia i de la Fundació Espanyola per a la Prevenció del Suïcidi, ha plantejat les seves principals línies i contextos socials per condicionar les alarmants xifres de conducta suïcida, tant a Espanya com a nivell mundial. 

A continuació, a la primera taula titulada “¿Es pot prevenir el suïcidi?”, moderada per Rosa Bayarri, presidenta de Salut Mental de la Comunitat Valenciana, ha intervingut Rosa de Arquer, psicòloga del telèfon de l’esperança d’Astúries, Mercedes Navío, coordinadora de l’Oficina de Salut Mental de la Comunitat de Madrid, Laura Bezos, psicòloga clínica de SUMMA, Sergio Tubío, coordinador de formació del cos de bombers de Madrid, i Gabriel González, periodista i autor del llibre “Hablemos del suicidio”. En aquesta taula ha agafat importància el paper dels mitjans de comunicació en la prevenció del suïcidi.

A la segona mesa, titulada “Sobrevivir al suïcidi. Històries contades pels seus protagonistes”, hi ha participat Judith Sala, sòcia i voluntària de l’Associació Deprés del Suïcidi, Francisco Javier Hurtado, supervisor de la conducta suïcida, i Bàrbara Mitats, tècnica de la Federació Salut Mental Catalunya, sota la moderació d’Elías Miñana, membre del Comitè en 1a Persona FEAFES SALUT MENTAL Extremadura.

Per clausurar la jornada, José Luís Herrera, supervivent de suïcidi, ha parlat amb José Luís Méndez, treballador social de la Confederació, per compartir amb l’auditori la seva pròpia experiència.

- Advertisement -

Articles relacionats

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat -

Últimes notícies

SIFU llança una formació per a la integració laboral de persones amb discapacitat post Covid-19

Cartell de la plataforma formativa // Foto: Grupo SIFU La Fundació Grup SIFU llança aquest dijous una plataforma...

Sebastià Catllà renova el càrrec de president de la Fundació AMPANS quatre anys més

Sebastià Catllà, president del Patronat de la Fundació // Foto: AMPANS El Patronat de la Fundació AMPANS ha...

FSCD i Diari de la Discapacitat, junts per millorar la visibilitat mediàtica de la discapacitat intel·lectual

Èxit21 és el diari digital de la Fundació Catalana Síndrome de Down // Foto: FCSD La Fundació Catalana...

Al confinament, bona cara

Francisco Marín // Foto: FCSD Tot va començar el dimecres 11 de març, que va ser l’últim dia...

Leo Messi envia un missatge de suport a les persones usuàries de la Fundació AMPANS

https://www.youtube.com/watch?v=Gz4eGQ9TJXU&feature=youtu.be Al igual que fa uns dies va fer Luis Suarez, el futbolista argentí Leo Messi ha...