Una societat de valors

àlvaro solà societat valors
Àlvaro Solà

El nostre món cada vegada se’ns fa més complex i per tant parlar dels seus valors també el converteix. La nostra societat sempre té uns valors dominants que moltes vegades són els que estan sobretot en situacions d’injustícia. Aquests ens poden fer pensar que els valors estan en crisi. L’educació hauria d’ajudar a construir i desenvolupar un pensament crític, una ètica raonada i fonamentada en la justícia social.

La qüestió de si els valors estan en crisi, s’estan perdent o ja no són el que eren, és recurrent. Sovint emergeix i diria que, amb més intensitat en moments especials, amb una presència o concentració de fets importants polítics, socials o econòmics, reprovables èticament i molt especialment si es percep que la justícia o la comunitat internacional no responen amb contundència a fets tan greus com: la immigració forçosa, les guerres, la venda d’armament, la utilització d’armes químiques contra la població, la violència de gènere, el frau fiscal, els desnonaments, la pobresa energètica …

BANER_300X250

Precisament els valors, que formen part de aquesta societat incoherent, es van movent prenent més força i protagonisme uns que altres. Moltes vegades aquests valors són els que prevalen en aquestes situacions d’injustícia que ens indignen a nivell local o mundial, que ens fan pensar que els valors estan en crisi. I el que és pitjor, és que moltes vegades intentant acceptar-los com estan es presenten com el preu inevitable, sense alternativa, que cal pagar per mantenir el nostre model social de benestar.

És cert que, en la nostra societat, les problemàtiques socials són cada vegada més visibles i es presenten més properes a la ciutadania. Però no, per això, hem de deixar passar, un sol dia, sense treballar per una societat de valors, sensible a l’àmbit social, responsable amb les seves decisions i coherent en la defensa dels drets.

Només d’aquesta manera i amb fermesa podrem avançar com a societat i farem que el món vagi millor. Al cap i a la fi, certs valors fan millor les persones i els contextos en els quals aquestes es mouen.

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*