Una de cada tres persones amb dependència reconeguda a Catalunya no rep cap ajuda

75.000 catalans tenen una dependència reconeguda per llei

persones dependència reconeguda Catalunya
Els polítics han de vetllar perquè totes les persones tinguin garantida la qualitat de vida // Foto: Pixabay

L’envelliment de la població a Catalunya és una realitat. Gairebé una quarta part té més de 65 anys i un 20% viu en situació de  vulnerabilitat. Treballem en el present perquè en el futur es garanteixin els drets i les oportunitats de les persones amb dependència. És una situació de justícia social.

La patronal de recursos assistencials (ACRA) a difós les dades de l’informe “El caos de la dependència” elaborat per el Circulo Empresarial de Atenció a las Persones (CEAPs). 75.000 catalans i catalanes tenen una dependència reconeguda per llei, però no reben cap servei o prestació. 1 de cada 3 persones està afectada per aquesta situació.

BANER_300X250

Els responsables polítics i les administracions han de vetllar perquè totes les persones tinguin garantida la qualitat de vida. Les persones amb discapacitat tenen reconegut el dret de l’Assistent Personal (AP) en la Convenció Sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de la ONU des de l’any 2006 i ratificat pel Govern d’Espanya i les Corts Generals el 2007, dret que actualment moltes persones no tenen.

Per donar solució a aquestes situacions de discriminació seria interessant la creació d’una Conselleria d’Atenció a la Gent Gran, tal com comenta Cinta Pascual, presidenta d’ACRA, un repte de país competencial per cobrir les necessitats de les persones amb dependència, oferint uns serveis amb el model de l’Atenció Centrada en la Persona (ACP). Apostem per a l’autonomia i la dignitat, el dret a decidir de com i on volem viure la nostra vida. En aquesta Conselleria s’hauria de tractar temes cabdals com la soledat no volguda, les situacions de vulnerabilitat, la manca de residències públiques, la violència invisible o les pensions dignes.

L’envelliment de la població és una oportunitat de canvi de paradigma, una oportunitat per dinamitzar el sector de l’Assistència Personal i de les empreses destinades a oferir serveis socials.

La llei de l’autonomia personal i atenció a la dependència a de ser una eina de transparència, que garanteixi els drets de totes les persones, tinguin l’edat que tinguin.

A l’Estat espanyol cada dia moren més de 80 persones grans que havien estat reconegudes com a dependents, però malauradament no van rebre cap prestació o servei. Seguirem vulnerant drets bàsics o afrontarem la realitat?

Jordi Dueso

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*