Un total de 1.172 estudiants cecs i amb discapacitat visual greu afronten aquests dies a Catalunya la seva #TornadaAlCole. Són part dels 7.271 estudiants cecs i amb discapacitat visual de tot l’Estat que inicien aquest curs 2022-2023 en què una de les claus és el començament de la implantació de la LOMLOE, la nova llei d’educació, en els cursos imparells de Primària, ESO, Batxillerat i cicles formatius de grau bàsic.
El preàmbul d’aquesta llei afirma que les mesures que estableix tenen com a objectiu últim reforçar l’equitat i la capacitat inclusiva del sistema, “fent efectiu el dret a l’educació inclusiva com a dret humà per a totes les persones, reconegut a la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, ratificada per Espanya el 2008”.
Així, la totalitat de l’alumnat s’incorpora a les aules en centres ordinaris, seguint el currículum oficial, en un model d’educació inclusiva amb suport dels equips d’atenció del Servei Educatiu compartit Departament d’Educació–ONCE, sota el marc del conveni de col·laboració signat entre ambdues institucions.
Segons explica Manel Eiximeno, director del CRE ONCE Barcelona, “educació inclusiva significa que no és l’alumne el que s’ha d’integrar al sistema educatiu, sinó que són el propi sistema educatiu i els seus diferents programes els que s’han de transformar per incloure tota la diversitat d’alumnes atenent les necessitats, els interessos i les capacitats”.
En aquest sentit, segons Eiximeno, la LOMLOE suposa una gran aportació a l’educació inclusiva “perquè la reconeix no com una realitat que cal assolir, sinó que la identifica com un dret per a totes les persones”.
L’ONCE treballa fermament pel dret a una educació inclusiva des de l’origen de l’Organització i està present a tota la tasca que duu a terme en matèria d’educació.
Així, des del Centre de Recursos Educatius ONCE Barcelona i els grups ACCEDO (Accessibilitat a Continguts Educatius Digitals de l’ONCE) es col·labora amb el Departament d’Educació de la Generalitat i amb les editorials de material escolar per aconseguir que tant les plataformes com els continguts siguin accessibles a tot l’alumnat.
De la mateixa manera, els Equips Específics d’Atenció Educativa a la discapacitat visual de l’ONCE presten un suport personalitzat als alumnes en els seus centres educatius ordinaris, en base als convenis de col·laboració entre l’ONCE i l’administració educativa.