
Plena Inclusió ha demanat al Ministeri d’Educació i Formació Professional que compleixi amb el Pla d’extensió de l’educació inclusiva recollit a la disposició addicional quarta de la LOMLOE que permeti “que els centres ordinaris comptin amb els recursos necessaris per poder atendre en les millors condicions l’alumnat amb discapacitat”.
La petitició s’ha realitzat després que més d’un any després de l’aprovació de la Llei encara segueixi sense aplicar-se la mencionada disposició, que hauria de garantir accions i una dotació suficient de recursos per promoure un model educatiu en favor de la inclusió per a l’alumnat amb Necessitats Educatives Especials (NEE).
“Des de plena inclusió vam trobar a faltar la posada en marxa del Pla d’extensió que anunciava la LOMLOE i que coincidia amb l’article 24.2 de la Convenció de l’ONU sobre Drets de les Persones amb Discapacitat. Lamentem que el dret a l’educació de l’alumnat amb Necessitats Educatives Especials no es vegi fins ara recolzat amb mitjans, malgrat els discursos polítics i les bones intencions manifestades. Aquesta situació limita, a més, les oportunitats de la resta de l’alumnat, ja que s’està perdent la riquesa que té quan es dóna en un entorn divers i en què el sistema s’ajusta a les necessitats de cadascú, i no al revés ”, reclama Santiago López, president de la confederació.
Situació de l’escola inclusiva
Més de 720.000 alumnes amb Necessitats Educatives Especials estudien en centres educatius al nostre país i un 80% ho fan a l’escola ordinària. D’altra banda, d’acord amb dades facilitades el desembre passat pel Ministeri d’Educació i Formació Professional, en els darrers cursos s’ha produït un creixement de l’alumnat escolaritzat a Educació Especial. D’acord amb els seus registres, aquest número es va incrementar en 401 alumnes i al curs 2018/2019, i en 107 al curs 2019/2020.
D’altra banda, actualment el 17,2% del total de l’alumnat amb necessitats educatives especials està escolaritzat en centres d’educació especial. Un 45% estan gestionats per entitats de Plena inclusió. Des de les Confederació, “s’hauria de garantir un pla de transició i transformació sostenible perquè puguin tenir un paper primordial, gràcies a la seva experiència i coneixement, en el procés que ens condueixi cap a l’educació del futur” , reitera Plena inclusió.