Un total 320 persones amb discapacitat o en situació d’atur van trobar feina el 2018 gràcies a ASPID

Els Serveis d’Intermediació Laboral van atendre 1.350 persones

aspid 320 balanç integració laboral persones discapacitat atur 2018
Dels 320 contractes, el 72% corresponen a empreses ordinàries // Foto: ASPID

Els Serveis d’Orientació, Formació i Intermediació Laboral d’ASPID van atendre l’any 2018 un total de 1.350 persones amb discapacitat i/o en situació d’atur (286 més que l’any anterior) i van aconseguir que 320 dels usuaris atesos (el 23,7%), s’incorporessin al mercat laboral, després de visitar 539 empreses (58 més que el 2017).

Aquestes xifres s’han presentat aquest matí a l’acte de presentació del balanç dels Serveis d’Orientació, Formació i Intermediació Laboral d’ASPID corresponent a l’any 2018. La majoria dels col·lectius atesos van ser les persones amb discapacitat, nascudes a l’Estat espanyol, majors de 46 anys aturats de llarga durada i sense formació reglada o professionalitzada.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

La presidenta d’ASPID, Bibiana Bendicho, ha destacat en el decurs de la presentació que els programes d’inserció laboral d’ASPID són cada cop més globalitzats i “s’adrecen a un perfil cada cop més diversificat, de fet, a qualsevol persona amb discapacitat física o amb vulnerabilitat social”, remarcant que “el col·lectiu de persones amb dificultats per accedir al mercat laboral creix any rere any”. Els projectes d’integració laboral, ha afegit, s’orienten tant al mercat ordinari com al mercat protegit (centres especials de treball) o a l’autoocupació.

Bendicho ha dit també que la voluntat d’ASPID és ampliar l’àmbit geogràfic d’actuació, centrat actualment en 7 comarques Lleida, i potenciar les sinèrgies amb l’Administració i el teixit empresarial per optimitzar els resultats del programes d’ocupació.

BANER_300X250

Per la seva banda, el director territorial a Lleida del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Joan Santacana,ha valorat molt positivament la tasca desenvolupada per ASPID i ha destacat el percentatge d’integració laboral, que és de quasi 1 de cada 4 usuaris atesos.

La directora del Servei d’Integració Laboral d’ASPID, Lídia Méndez, ha informat que de les 1.350 persones ateses, el 51% van ser homes, el 45% estaven en situació de risc d’exclusió i el 55% són persones amb discapacitat, el 39% se situen a la franja d’edat de 46 a 55 anys i el 26% a la de 36 a 45 anys i el 75% van ser persones amb nacionalitat espanyola, l’11% provinents de la Unió Europea i un 14% van ser usuaris extracomunitàries. Cal destacar l’increment de persones amb estudis primaris, secundaris o Batxillerat que han accedit a la borsa de treball, del 35% de l’any 2016 al 60% d’enguany. D’altra banda, el 35% de les persones que es van atendre en programes del SOC –gairebé 400– en el moment que van arribar al servei no percebien cap tipus de prestació i només el 8% encarà rebien la prestació d’atur.

Aquest servei va aconseguir l’any passat 320 insercions laborals. D’aquestes, 162 (el 51%) van correspondre a persones amb discapacitat i/o incapacitat laboral i 158 (el 49%), a persones amb risc d’exclusió. El 74% de les contractacions pertanyen al sector serveis, seguit de la indústria (15%), l’agricultura (9%) i la construcció (2%).

Dels 320 contractes, el 72% corresponen a empreses ordinàries; el 26%, a Centres Especials de Treball (CET), i el 2%, a empreses d’inserció. Continua la tendència del mercat a la temporalitat de les contractacions, atès que els contractes de 0 a 6 mesos representen un total del 65% –mentre que al 2017 representaven el 72% i al 2016, un 58%–, els de més d’un any arriben al 15% i el 7% van ser indefinits.

Durant el 2018 es van gestionar un total de 272 ofertes de treball (7 més que l’any anterior). Des del programa d’Emprenedoria i Autoocupació es van assessorar i acompanyar 109 persones de sis comarques lleidatanes –un 10% van ser persones amb discapacitat– i es van crear 27 empreses.

Quant a la formació, es van impartir 3.575 hores de formació bàsica, instrumental i transversal, que van tenir 2.136 participants comptabilitzats per mòduls. També es van desenvolupar 5 càpsules formatives específiques d’autoocupació i emprenedoria social, amb un total de 10 hores, i 3 cursos de formació tècnic professional de 672 hores, que resulta un total de 4.257 hores de formació impartides per l’àrea durant l’any 2018.

L’any passat, ASPID va participar o va dur a terme 9 programes i 31 projectes d’inserció laboral públics i privats: el Punt de Formació Incorpora de “la Caixa”; els Serveis Integrals d’Orientació,

Acompanyament i Suport a la Inserció de les Persones amb Discapacitat i/o Malaltia Mental (SIOAS); el Treball amb Suport per a Persones amb Discapacitat; el Programa Orientació i Acompanyament a la Inserció; les Mesures Actives d’Inserció per a Persones Destinatàries de la Renda Mínima d’Inserció (MARMI); els Programes Integrals per a majors de 30 anys “Ponent Ocupació”; l’Agència de Col·locació d’ASPID; Incorpora de “la Caixa”, i el Punt d’Autoocupació Incorpora de “la Caixa”.

Per últim, el treball en xarxa amb altres agents formatius i laborals s’ha intensificat el 2018, ja que ASPID ha participat en 12 taules d’ocupació a les diferents comarques de la demarcació de Lleida on actua l’entitat.

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*