Dijous, 23 maig 2024
spot_img
IniciRECERCA I TECNOLOGIAUn estudi revela la baixa qualitat de la informació a internet sobre...

Un estudi revela la baixa qualitat de la informació a internet sobre discapacitat visual d’infants i adolescents 

Una tesi a la UOC de Marta Lupón alerta que pot portar a les famílies a prendre decisions equivocades

informacio internet sobre discapacitat visual
La informació que es troba a internet sovint és de baixa qualitat // Foto: PxHere

Una tesi relacionada amb l’alfabetització digital en salut del programa de doctorat de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) de Marta Lupón Bas —professora de la Facultat d’Òptica i Optometria de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)— demostra que les famílies que s’informen a través d’internet sobre discapacitat visual corren el risc d’accedir a informació “que no sigui actual o certa, o que sigui esbiaixada, interessada o difícil de comprendre”. Aquesta situació, alerta l’experta, pot conduir a “prendre decisions equivocades, tenir unes creences falses o crear-se unes falses expectatives” entorn dels fills.

Lupón ha explorat la informació de pàgines web en espanyol, tant d’Espanya com de l’Amèrica Llatina i els Estats Units. “La qualitat actualment és baixa, insuficient, com passa també en el cas d’altres temes de salut; la qualitat en termes de confiabilitat i de llegibilitat és molt millorable”, adverteix l’autora de la tesi Cuidatge informal d’infants i adolescents amb discapacitat visual: afectació en la qualitat de vida dels pares i anàlisi de pàgines web com a recursos per a l’alfabetització.

Lupón ha fet una anàlisi de la qualitat de les pàgines web atenent a criteris com l’autoria de la informació, en quines fonts es basa, si la informació és actual i si té unes característiques de llegibilitat adequades per a l’audiència a la qual està destinada. “Sovint les pàgines web amb informació relacionada amb aquest tema no tenen en compte aquests criteris”, apunta l’autora, que es pregunta “amb quina base es fan” algunes afirmacions que apareixen en aquestes webs. “D’entrada s’ha de posar en dubte qualsevol cosa que llegim si no sabem quina és la font d’informació”, recomana.

Com millorar la situació

L’autora apunta també algunes possibles accions que podrien contribuir a afrontar el problema. Caldria, assegura, la implicació dels col·lectius professionals de salut visual, tant oftalmòlegs com òptics-optometristes. “Des dels col·legis professionals es podria dur a terme tant una tasca de sensibilització i informació dirigida a la població general com una tasca de creació de continguts a la xarxa, adreçats particularment a les famílies afectades i, per què no, als mateixos infants i adolescents amb discapacitat visual, sempre tenint en compte criteris de confiabilitat i de llegibilitat”, assenyala Lupón.

Els pares que han estat entrevistats per a l’estudi cerquen informació a internet, “però es troben amb força reticències en aquest sentit per part dels professionals”, comenta. I afegeix que “les famílies troben a faltar això: els agradaria que els professionals de la salut visual els guiessin, que els acompanyessin en la navegació per la xarxa”. La deficiència visual —de moderada a severa, i ceguesa— té una prevalença mitjana a escala mundial d’entre 6 i 7 casos per cada 10.000. En el cas de Catalunya, per les dades que es tenen, la xifra també és aquesta: això vol dir que afecta al voltant de 800-900 infants i adolescents.

La conclusió del treball de Lupón és que la discapacitat visual té un impacte molt gran en les famílies, “com a mínim fins que s’arriba al diagnòstic i durant els primers anys següents; sovint la causa mèdica és una malaltia minoritària, i, per tant, s’entra en un terreny absolutament desconegut”. Les mateixes famílies desconeixen la malaltia i a més “moltes vegades es troben que els professionals de la salut que fan el diagnòstic van perduts”. A això s’hi afegeix que “la situació no és reversible, que no hi ha tractaments i que la resta de persones desconeix absolutament què és la discapacitat visual i què implica per al desenvolupament integral de l’infant”, explica l’autora de la tesi.

- PUBLICITAT -

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content