
El Servei de Rehabilitació Lesseps (SR Lesseps) de la Fundació CPB Serveis Salut Mental ha presentat les conclusions d’un estudi de seguiment de set anys que avalua l’efectivitat de la rehabilitació psicosocial en individus diagnosticats amb Trastorn Límit de Personalitat (TLP). La investigació, que va involucrar a 134 participants, ofereix resultats prometedors: el 77% de les persones amb TLP que van rebre tractament al SR Lesseps van experimentar una millora tant en el seu trastorn de personalitat com en la seva capacitat funcional. Aquesta millora va permetre disminuir de manera significativa l’impacte de la patologia en el seu funcionament personal i, com a conseqüència, desenvolupar un projecte de vida vocacional i sociolaboral individualitzat i factible.
El Trastorn Límit de Personalitat (TLP) es defineix com un trastorn psicopatològic greu caracteritzat per elements com la difusió de la identitat, la por a l’abandonament, la inestabilitat en les relacions interpersonals, conductes impulsives, suspicàcia en situacions d’estrès elevat i desregulació emocional, que es manifesta a través d’episodis d’ira intensa, sentiments de buidor i canvis d’humor bruscos. A Espanya, la prevalença del TLP se situa entre l’1 i el 2% de la població general, sent tres vegades més comú en dones. Quan el TLP no es tracta de manera precoç o adequada, pot tenir conseqüències molt negatives per a la persona, com ara una baixa qualitat de vida, un deficient funcionament psicosocial i elevats costos socials, incloent-hi el deteriorament i les ruptures en les relacions, problemes laborals i acadèmics, risc d’autolesions i suïcidi, consum de substàncies, aïllament social i hospitalitzacions recurrents.
Els resultats de l’estudi indiquen que el tractament especialitzat que ofereix el SR Lesseps no només alleuja els símptomes clínics, sinó que també millora la funcionalitat i la qualitat de vida dels pacients. Gairebé la meitat dels participants (49,6%) van experimentar una millora significativa en la seva funcionalitat, i un 32,4% va manifestar mantenir-se estable. Victòria López, psicòloga clínica, Coordinadora del SR Lesseps i autora principal de l’estudi, explica que “els resultats corroboren l’eficàcia de combinar tractaments basats en l’evidència per al TLP juntament amb tractaments enfocats a la rehabilitació en diferents nivells assistencials. Els canvis en l’estructura de la personalitat, els períodes sense símptomes i la recuperació són, amb el temps i el tractament adequat, objectius terapèutics assolibles i realistes per a moltes persones amb un TLP”.
El Programa TLP del Servei de Rehabilitació (SR Lesseps) es distingeix per oferir una avaluació diagnòstica i un tractament integral –psicoteràpeutic, psiquiàtric i psicosocial– tant a nivell individual com grupal i institucional, adaptant-se a les necessitats clíniques i psicosocials específiques de cada persona en funció de l’etapa evolutiva del trastorn. Segons Victòria López, “fem servir un model basat en la teoria d’ Otto Kernberg, enfocat en la recuperació personalitzada on es defensa la participació, la col·laboració i el compromís actiu de la persona en la seva pròpia recuperació. No ens limitem a tractar els símptomes clínics, sinó que posem l’èmfasi en l’empoderament de la persona, les habilitats adaptatives i la seva integració social”. A la llum dels resultats, López afirma que aquest estudi demostra que “si la persona es vincula a una teràpia enfocada a la millora de la seva identitat i el seu funcionament psicosocial, que tingui sentit per a ella, la psicopatologia límit pot millorar gradualment i, finalment, eliminar-se”.
El SR Lesseps, fundat el 2015 per CPB Serveis Salut Mental, és l’únic servei a Espanya especialitzat en Trastorn Límit de Personalitat (TLP) que ofereix un tractament orientat a la rehabilitació psicosocial amb l’objectiu de promoure una vida significativa i satisfactòria i millorar la funcionalitat i la qualitat de vida de les persones afectades per aquest trastorn. El servei atén persones majors de 18 anys i té un àmbit de referència suprasectorial, abastant hospitalització parcial i total (subaguts), atenció primària i rehabilitació. La durada de la permanència al servei està limitada a dos anys, adaptant-se a les necessitats individuals i a la resposta de cada persona al tractament.
Aquesta investigació pionera obre noves perspectives en les estratègies clíniques i psicosocials per al TLP. Tradicionalment, la literatura científica ha explorat poc l’eficàcia de la rehabilitació psicosocial en persones amb TLP, considerant que aquests programes s’adrecen principalment a persones amb trastorns mentals greus en fases avançades. L’estudi liderat per López és innovador en analitzar detalladament la relació entre la millora clínica (símptomes) i funcional (adaptació psicosocial), i contrasta amb altres estudis que suggereixen que moltes persones amb TLP no es beneficien dels tractaments basats en l’evidència per problemes d’adherència. A més, planteja la rehabilitació com una eina que no només té un impacte positiu en els pacients, sinó que també redueix la càrrega sobre el sistema sanitari i millora l’entorn social en general. Els resultats del SR Lesseps obren la porta a futures investigacions i programes en aquest camp. Aquest divendres 16 de maig, el SR Lesseps celebra al Palau Macaya de Barcelona el seu desè aniversari, una commemoració que servirà per compartir els aprenentatges d’una dècada de pràctica clínica i els resultats d’aquest recent article científic.
El Servei de Rehabilitació Lesseps – Programa TLP va néixer el 2015 com a resposta a la necessitat d’un recurs especialitzat en rehabilitació per a persones amb Trastorn de Personalitat dins de la xarxa pública de salut mental. Aquest col·lectiu sovint no troba l’atenció adequada en els dispositius assistencials convencionals, malgrat la seva complexitat clínica i vulnerabilitat social elevades. La jornada del 10è aniversari serà un espai de reflexió sobre la importància d’un enfocament rehabilitador integrat en el tractament del TLP, representant un reconeixement a les persones que han recorregut aquest camí i una crida a continuar avançant en un model d’atenció comunitari, integrador i compromès amb la dignitat i el potencial de cada individu.