
El suïcidi s’ha convertit en una preocupació global i un repte de salut pública. Segons l’Organització Mundial de la Salut, més de 700.000 persones moren cada any per aquesta causa i, per cada persona que se suïcida, n’hi ha vint que ho intenten. A Catalunya, el suïcidi és la segona causa de mort entre els joves de 15 a 29 anys.
Davant aquesta realitat, un equip de recerca del Parc Sanitari Sant Joan de Déu ha engegat l’estudi PROSIA-Y amb l’objectiu d’analitzar els factors de risc i protecció de les conductes suïcides. Aquest projecte comptarà amb la participació de més de 800 joves de tot Catalunya, d’entre 16 i 29 anys, i es durà a terme en escoles, instituts i centres de formació d’adults per fomentar el diàleg i sensibilitzar la comunitat educativa.
Un projecte amb suport acadèmic i social
L’estudi PROSIA-Y (“Protective and Risk factors On Suicide Ideation and Attempt in Young Population”) està liderat per la psiquiatra Judith Usall i Rodié, coordinadora del grup MERITT (Etiopatogènia i Tractament dels Trastorns Mentals Greus). El projecte ha estat finançat per l’Observatori Social de la Fundació la Caixa, a través de la convocatòria Social Research Call 2023, destinada a investigacions innovadores amb un enfocament social.
Apropar la recerca als centres educatius
Des de l’octubre de 2024, l’equip de recerca ha visitat 21 centres educatius en 16 poblacions diferents, arribant a més de 1.600 estudiants i docents. Aquestes sessions inclouen conferències i activitats dissenyades per promoure la salut emocional i prevenir el comportament suïcida. A més, serveixen per presentar l’enquesta de l’estudi i fomentar un diàleg obert sobre el benestar mental.
“L’objectiu és apropar-nos als joves allà on són, escoltar les seves inquietuds i oferir-los recursos per al seu dia a dia”, explica la Dra. Regina Vila, investigadora del projecte.
L’aïllament causat per la COVID-19 i l’augment de l’ús de les xarxes socials han transformat la manera en què els joves gestionen les seves emocions. Aquestes circumstàncies, juntament amb altres factors com les experiències traumàtiques o la manca de suport social, són elements que PROSIA-Y analitza per comprendre millor aquesta problemàtica.
“La resposta dels centres educatius ha estat extraordinària. Ens obren les portes i s’impliquen, conscients que cada vegada hi ha més joves amb dificultats emocionals que necessiten suport”, afirma la Dra. Usall.
El projecte també investiga els factors protectors com la resiliència, les estratègies d’afrontament i el suport social, incorporant una perspectiva de gènere per analitzar com aquests elements varien entre els joves.
Com participar en PROSIA-Y
Els joves d’entre 16 i 29 anys interessats a participar poden accedir al formulari a través d’aquest enllaç. El qüestionari, totalment anònim i confidencial, dura entre 15 i 20 minuts i inclou preguntes sobre la qualitat del son, l’ús de xarxes socials, la solitud i altres aspectes relacionats amb la salut mental.
Nous projectes per aprofundir en la investigació
A partir de PROSIA-Y han nascut dos nous projectes especialitzats:
- PROSIA-U, iniciat el juliol de 2024, enfocat a la població universitaria i desenvolupat amb la col·laboració de les universitats de Vic, Barcelona, Lleida, Tarragona, Cadis i Màlaga. Finançat pel programa BENES-2023, aquest projecte estudia els factors que influeixen en el suïcidi dins l’entorn acadèmic.
- PROSIA-B, que s’orienta a la joventut de Barcelona, examina com factors urbans, com la pressió social i l’accés a serveis, influeixen en el benestar emocional. Aquest projecte ha estat finançat per l’Ajuntament de Barcelona en la convocatòria de recerca jove i emergent 2024.
Aquests estudis permetran una millor comprensió del fenomen i facilitaran el desenvolupament d’estratègies de prevenció i intervenció adaptades a les necessitats dels joves.