
Dincat ha elaborat un informe sobre el grau d’accessibilitat de les passades eleccions al Parlament de Catalunya per a les persones amb discapacitat intel·lectual que mostra que encara queda molt camí a recórrer en aquest àmbit.
Si bé és cert que la gran majoria de les persones amb discapacitat intel·lectual que van exercir el seu dret a vot ha manifestat que li va resultar fàcil votar (85%), cal destacar que el 75,9% de les persones consideren que s’hauria de millorar aquesta accessibilitat per entendre millor el procés de votació i les propostes dels polítics.
En aquest sentit, les persones que han participat en l’estudi a través d’un petit qüestionari, han manifestat que els hauria agradat tenir més suports especialment relacionats amb el contingut polític (57%): entendre què diuen els partits polítics (16%), entendre els programes electorals (25%) i decidir a qui votar (16%). Un 11% reconeix també que li hagués agradat tenir suports previs per saber el lloc on votar.
De l’informe també destaca que un 45% dels enquestats va considerar que el sistema de vot per correu era molt complex i de difícil comprensió. De fet, més d’un 11% ha reconegut haver-se equivocat a l’hora d’exercir-lo. Recordem que aquest sistema de votació es va disparar en els últims comicis pel context de pandèmia que s’estava vivint el passat 14 de febrer.
Aspectes a millorar
Dincat apunta que les valoracions aportades a l’estudi mostren clarament alguns aspectes d’accessibilitat que requereixen ser abordats de forma urgent de cara a futurs comicis. Estem parlant de garantir la plena accessibilitat del vot per correu i els programes electorals, així com evitar la vulneració al dret a la no discriminació de persones amb discapacitat, o garantir el dret a vot a través de les autoritzacions notarials.
En aquest sentit des de la federació s’està treballant en el disseny d’una senyalística i en l’elaboració d’un manual d’ús d’aquest material que posa a disposició dels organismes pertinents per avançar en aquesta línia i fer que els espais de votació siguin plenament accessibles.