Dissabte, 4 desembre 2021
IniciDiscapacitatNova unitat al Baix Empordà per detectar de manera precoç els casos...

Nova unitat al Baix Empordà per detectar de manera precoç els casos d’autisme

presentació unitat autisme baix empordà
Presentació de la nova unitat funcional del Baix Empordà // Foto: gencat

S’ha creat al Baix Empordà una unitat per detectar de manera precoç els casos d’autisme i fer-ne un seguiment integral, en la que serà la segona unitat funcional del Trastorn de l’Espectre Autista de la demarcació, després que al 2013 se’n posés en marxa una al Gironès a mode de prova pilot.

La primera unitat va néixer en el marc del Pla d’atenció integral de les persones amb trastorn de l’espectre autista, impulsat per la Generalitat de Catalunya.  El Pla d’atenció integral a les persones amb TEA, del Pla director de salut mental i addiccions, vol establir un circuit eficaç de detecció, valoració, derivació i intervenció amb els recursos comunitaris existents. És a dir, crear un marc comú d’actuació que faciliti la cohesió entre els diversos departaments i el desenvolupament d’estratègies comunes basades en la formació integrada i la transmissió de coneixement entre els diversos dispositius i professionals que interactuen en l’atenció a les persones amb TEA i les seves famílies.

fiare banca etica crowdfunding

En les unitats funcionals com la del Gironès i ara la del Baix Empordà hi participen conjuntament professionals del Departament de Salut, d’Ensenyament i d’Afers Socials i Famílies, amb l’objectiu de coordinar esforços per facilitar la cohesió i complementarietat entre els diversos serveis de què disposa la Generalitat per donar resposta a les necessitats educatives, terapèutiques i socials d’aquesta població.

Des que es va posar en marxa la Unitat Funcional del Gironès s’han valorat 83 casos nous d’autisme, la majoria d’entre 2 i 7 anys. La prova pilot a nivell de Catalunya va permetre que el 57% dels casos valorats obtenguessin el primer diagnòstic de certesa en menys de 60 dies de la primera visita.

El TEA inclou l’autisme, el trastorn generalitzat del desenvolupament no especificat, l’autisme atípic, el trastorn desintegratiu infantil o síndrome de Heller, la síndrome d’Asperger i la síndrome de Rett. Actualment, les xifres internacionals de persones que podrien estar afectades per un d’aquests trastorns oscil·len entre 60 i més de 100 per 10.000 habitants en el TEA i entre 20 i 40 per 10.000 habitants en l’autisme.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES