Dimecres, 10 agost 2022
Dimecres, 10 agost 2022
IniciDiscapacitatTotes les televisions catalanes suspenen en continguts per persones amb discapacitat sensorial

Totes les televisions catalanes suspenen en continguts per persones amb discapacitat sensorial

televisions catalenes continguts accessibles persones discapacitat
Un presentador donant la informació del temps a TV3 // Foto: Wikimèdia Commons

Un recent estudi elaborat grup de recerca Transmèdia Catalònia que ha guanyat el segon premi a la investigació sobre comunicació audiovisual dels XXX Premis CAC,  conclou que totes les televisions catalanes, tant les públiques com les privades, incompleixen la normativa sobre accessibilitat que els obliga a oferir un mínim percentatge de continguts accessibles a les persones amb discapacitat (la normativa és diferent en funció de si la titularitat és pública o privada).

No obstant l’incompliment general, segons l’estudi Serveis d’accessibilitat sensorial a les televisions catalanes: situació actual, necessitats i propostes de futur, TV3 és la que més s’hi acosta, i en alguns casos (segons el canal)  supera els mínims que fixa la llei en el camp concret de la subtitulació i s’acosta al 100 per cent. Així, el 2017 va oferir 20.188 hores de subtitulació als diferents canals de la TDT, i 477 hores en interpretació de Llengua de Signes Catalana (el 2011 van ser 223). Com a novetat, al 2017 va començar la interpretació en Llengua de Signes Catalana del Telenotícies Migdia. A més, està avançant en audiodescripció (com a novetat el 2017 es van començar a audiodescriure els gags del Súper3) i en l’accessibilitat de programes on hi ha moltes intervencions en versions originals subtitulades, que sense audiodescripció les persones cegues no podrien seguir. En ‘A la carta’, però, les audiodescripcions només es poden consultar en televisions intel·ligents.

Quant a RTVE a Catalunya, ofereix continguts accessibles en castellà, però cap en català, i fins i tot en els que són en castellà no s’arriba als mínims.

En el cas de BTV, ofereix subtitulació i interpretació en llengua de signes catalana en alguns programes, però no arriba als mínims. Pel que fa a les privades, ni El Punt Avui, ni 8tv ni Televisió de Girona ofereix cap contingut accessible. L’estudi analitza també la televisió de les Illes Balears.

L’estudi elaborat per Sara Rovira Esteva i Irene Tor Carroggio també inclou l’anàlisi de l’accessibilitat de les pàgines web i aplicacions per a mòbil i tauleta, una enquesta a usuaris amb discapacitat sobre l’ús que en fan i entrevistes als responsables d’accessibilitat dels diferents canals. Fa així mateix propostes de futur, començant per algunes que no necessiten una gran dotació econòmica, com “estandarditzar els símbols dels serveis d’accessibilitat i incorporar-los a tots els serveis de televisió a la carta” o oferir més formació sobre el tema als responsables d’accessibilitat dels canals.

Redacció/Fonts
Redacció/Fonts
El Diari de la DisCapacitat és el primer digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content