Tarragona va presentar ahir la seva tercera edició de la Cursa Inclusiva i Adaptada, que tindrà lloc el pròxim dissabte 21 d’octubre a partir de les 11 hores al Parc del Francolí. La iniciativa està impulsada per les entitats de l’àmbit de la diversitat funcional de la ciutat i compta amb el suport de l’Ajuntament de Tarragona mitjançant les conselleries d’Esports i de Diversitat Funcional i Discapacitats; i del Consell Esportiu del Tarragonès. L’objectiu és fomentar l’esport adaptat i sensibilitzar a la ciutadania sobre les dificultats i capacitat de superació de les persones, l’empenta de les famílies, i la necessitat de realitzar activitats inclusives, adaptades i amb suports per a que tothom hi pugui participar.
Les curses, a escollir entre distàncies de 20, 40, 60 metres i 1 quilòmetre, tindran lloc al Parc del Francolí, un espai gestionat per la Fundació Onada que ofereix lloc d’esbarjo a la ciutadania i llocs de treball a persones treballadores del Centre Especial de Treball de la mateixa fundació. Es tracta d’una cursa no competitiva en la qual no hi ha temps màxim per acabar el recorregut i està oberta a persones de totes les edats amb diversitat funcional, discapacitat, TEA o altres circumstàncies. Podran participar en les modalitats de cadira de rodes, caminador o deambulant i triar recorregut en línia recta amb distàncies adaptades (20, 40 i 60 metres) i un recorregut no adaptat d’1 quilòmetre al voltant del parc.
“Una de les màximes prioritats de Tarragona Esports és fer accessible l’esport per a tothom, perquè l’esport ens iguala, és salut i ens reforça la confiança i l’autoestima”, ha manifestat el conseller d’Esports, Berni Álvarez, durant la presentació de la cursa duta a terme aquest dilluns. El conseller ha destacat el caràcter no competitiu d’aquesta cursa “que estem segurs que tornarà a ser un gran èxit” i, en aquest sentit, ha animant “a tota la ciutadania ha participar-hi”.
Per la seva banda, la consellera de Diversitat Funcional i Discapacitat, Cecilia Mangini, ha agraït “la feina i la il·lusió de totes les entitats que impulsen aquesta cursa i que faran possible que el pròxim 21 d’octubre visquem una gran jornada lúdica i esportiva”. “Treballem perquè l’esport sigui per a tothom, sense cap exclusió i aquesta cursa, entre altres esdeveniments inclusius i adaptats, ens indica que anem per bon camí”, ha manifestat Mangini, que ha recordat que la pràctica esportiva ofereix a les persones amb discapacitat nombrosos beneficis, “perquè l’esport no només millora la salut, sinó que també és una autèntica eina d’inclusió, socialització i autoestima”.
El vocal de la comissió directiva del Consell Esportiu del Tarragonès, Sebastià Gilart, ha manifestat que “és una gran satisfacció poder formar part activa d’aquest treball en xarxa amb diferents entitats i institucions, per fer realitat i consolidar aquest esdeveniment, aportant tota la nostra experiència i capacitat per continuar incidint en el foment de la cohesió social i de la integració, ratificant la nostra trajectòria i compromís de gairebé trenta anys implicats en la projecció de diferents actuacions en aquesta àrea. També volem fer menció a la tasca que desenvolupa el nostre equip tècnic i a la gran implicació del grup de voluntariat del consell esportiu, que permet també fer realitat i optimitzar aquestes accions”.
Finalment, la cap de comunicació de la Fundació Onada i coordinadora de la cursa, Elena Rodríguez, ha subratllat que l’objectiu principal d’aquest esdeveniment és “fomentar l’esport adaptat i sensibilitzar a la ciutadania de Tarragona sobre les dificultats i capacitat de superació de les persones, l’empenta de les famílies, i la necessitat de realitzar activitats inclusives, amb suports per a que tothom hi pugui participar”.
La inscripció a la cursa, que és gratuïta, és pot dur a terme fins al pròxim 16 d’octubre i fins a un màxim de 300 inscripcions en aquest enllaç.
L’acte compta amb la participació de les entitats socials i educatives de Tarragona del sector de la discapacitat com: la Fundació Onada, Fundació Estela, AMPA del Centre d’Educació Especial Sant Rafael, AMPA del Centre d’Educació Especial Estela, Ampa de l’Escola Solc i AMPA del Col·legi de les Dominiques de Tarragona, Associacions Astafanies i Todos en Azul i escola SOLC; i el suport de l’Ajuntament de Tarragona, Tarragona Esports, el Consell Esportiu del Tarragonès, el Consell de la Discapacitat i la Federació Catalana d’Atletisme.