Dissabte, 15 maig 2021
spot_img
IniciAccessibilitat UniversalTMB i l’Institut Guttmann, 20 anys ajudant a les persones amb discapacitat...

TMB i l’Institut Guttmann, 20 anys ajudant a les persones amb discapacitat a utilitzar el transport públic

A través d’un conveni per fomentar l’autonomia en la xarxa de metro i bus

tmb institut guttmann 20 anys accessibilitat transport públic
El conveni promou l’autonomia de les persones amb discapacitat // Foto: TMB

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i l’Institut Guttmann treballen de manera conjunta des de fa 20 anys per ajudar les persones amb una discapacitat d’origen neurològic i/o amb problemes de mobilitat per poder-se desplaçar de forma autònoma mitjançant l’ús dels serveis de transport públic a l’entorn urbà.

Tot va començar ara fa 20 anys amb els serveis solidaris d’autobús per part de conductors voluntaris de TMB fora de la jornada laboral. Es tractava d’ajudar grups de persones amb necessitat especials a desplaçar-se fins a un punt concret de l’àrea metropolitana de Barcelona. Amb posterioritat, l’any 2011, el conveni es va ampliar amb la possibilitat de participar en els tallers de foment de l’autonomia en la xarxa de metro i bus.

Així, els pacients de l’Institut Guttmann participen en sessions regulars de coneixement de la configuració i ús de les xarxes de metro i d’autobusos, en què voluntaris de TMB els mostren de manera detallada i pràctica tots els dispositius i elements d’accessibilitat i seguretat que s’hi poden trobar. 

Durant 20 anys aquests pacients han rebut formació i assessorament sobre activitats tan bàsiques com el maneig de la cadira de rodes i ajudes tècniques, l’accés al metro i l’autobús, la ubicació de la senyalització i els espais accessibles.

Aquestes activitats formen part del programa d’activitats terapèutiques que tenen com a objectiu potenciar l’autonomia i la inclusió del pacient a la comunitat; a través de la planificació i acció de desplaçaments extra hospitalaris per entrenar i practicar la mobilitat i maneig de la cadira de rodes i desenvolupament de la deambulació amb les dificultats que comporten les barreres arquitectòniques de la pròpia ciutat.

Però tot això ha quedat aparcat 20 anys després per culpa de la pandèmia. Fins el març d’aquest any, quan va esclatar la Covid 19, s’havien realitzat 3 serveis d’autobús, i durant el 2019, 64 persones es van poder beneficiar de 8 tallers a metro i es van realitzar 43 serveis d’autobús que van arribar a 891 persones. En total van participar 26 voluntaris de TMB.

Les dues entitats esperen poder reprendre aquesta activitat el més aviat possible quan les mesures de bioseguretat així ho aconsellin.

OFERTA 5è ANIVERSARI !!!

SUBSCRIU-TE A LA NEWSLETTER DIÀRIA PER NOMÉS 7,99€ L'ANY

Necessitem la teva col·laboració per seguir fent un periodisme de qualitat que respecti i doni visibilitat a les persones amb diversitat funcional

Redacció/Fonts
Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES